Imorgon firar vi 1 maj, den enda dagen på året som är tillägnad det arbetande folket. 1 maj demonstrationerna startade på slutet av 1800-talet som en solidaritets handling för de demonstrerande arbetarna som dog i samband med en demonstration för 8 timmars arbetsdag i Chicago 1886.
Temat på demonstrationerna var då kraven på 8 timmars arbetsdag. Många ifrågasätter 1 maj som arbetarrörelsens dag, och borgerliga riksdagspolitiker har motionerat om att 1 maj inte skall vara kvar som helgdag.
Även i arbetarrörelsens led var 1 maj demonstrationerna på väg att sluta när målet om 8 timmars arbetsdag var uppfyllt. Men arbetarrörelsen valde att fortsätta, nu med andra krav på förbättringar för arbetarklassen både på arbetsplatsen och i samhället.
1 maj-tågen har idag genomgående teman kring arbetets villkor, jämlika rättigheter, internationell solidaritet och fred. Frågor som än idag är fullt aktuella. Vi har det generellt sett det rätt bra på jobbet, men vi ser hur arbetsolyckor, stress och andra arbetsrelaterade sjukdomar får sjuktalen att öka.
Vilket visar att det finns saker som behöver förbättras. Mycket av de ökade sjuktalen kan härledas till den borgerliga regeringens slakt av det svenska arbetsmiljöarbetet. Vi kan nu se resultaten av nedläggningen av arbetsmiljöinstitutet och neddragningarna av resurserna till arbetsmiljöverket.
De borgerliga krafterna som vill försämra vilkoren är också starkare än på många år. I spåren av flyktingkatastrofen har borgerligheten vädra morgonluft för sina attacker på lönebildningen. Enligt borgarna skall lön inte längre sättas efter prestation utan utifrån härkomst. Skulle arbetsmarknadens parter vara så oresonerliga att det inte i avtalen gjorde detta möjligt tänkte de lagstifta om de diskriminerande lönerna. Sverige är förhållandevis jämlikt men mycket arbete finns ännu att göra.
Kvinnors löner är fortfarande betydligt sämre än mäns löner, vilket också gör kvinnors pensioner sämre. Moderaterna har förslag om att människor som har försörjningsstöd, skall kunna kontrolleras i sina egna hem av tjänstemän genom oanmälda besök.
Detta då Moderaterna anser att det fuskas för mycket. Samtidigt har vi nyligen sett hur den ena skattefuskaren efter den andra avslöjas. Ett fusk som är betydligt mer omfattande i kronor än vad det eventuella fusket med försörjningsstöd kan omfatta. Om Moderaterna tyckte att alla är lika mycket värda så hade de samtidigt föreslagit att skattemyndigheten fick göra oanonserade hembesök till personer med hög inkomst för att kolla i deras hem efter spår på skattefusk. Moderaternas ojämlika syn på rik och fattig visar på att den jämlikhet vi uppnått inte skall tas för given.
När det gäller internationell solidaritet och fred så behöver jag nog inte lyfta några exempel på vad vi behöver göra i världen. Fler än någonsin i modern tid är på flykt undan krig, svält och terror.
Den internationella solidariteten bromsas kraftig av nationalistiska, farcsistiska och rasistiska krafter främst i Europa. Så visst finns det fortfarande saker att göra och demonstrera för imorgon och jag hoppas att många av er sluter upp i leden i Visby och Rute.