Slutet för blockpolitiken?

Väljarna väljer bort blockpolitiken. Valet 2018 kan bli blockpolitikens död.

Väljarna väljer bort blockpolitiken. Valet 2018 kan bli blockpolitikens död.

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-06-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra helgen presenterade Dagens Nyheter en undersökning gjord av Ipsos där de frågat ett urval personer om vad de tycker om blockpolitiken. 52 procent av de tillfrågade vill att partierna går till val på egen hand, medan 34 procent vill att partierna går samman i koalitioner innan valet.

Andelen som vill ha färdiga samarbeten att välja på har sjunkit med 6 procent sen samma undersökning i juni 2014. Skillnaden är stor mellan de olika partiernas sympatisörer där de borgerliga är betydligt mer intresserade av samarbeten än de övriga. Bland de borgerliga partierna är det 53 procent som vill ha samarbete, vilket är 7 procent lägre än i juni 2014.

Moderaternas sympatisörer är mest intresserade (56%), därefter Kristdemokraternas sympatisörer (52%). Hos dessa två partier ligger siffrorna för de som inte vill ha samarbete på 34 respektive 36 procent. Hos Centerpartiet ligger siffrorna på 46 för och 42 emot och Liberalerna har 46 för och 47 emot.

Siffrorna för de övriga partierna är (S) 24 för 67 emot, (V) 21 för 67 emot, (MP) 14 för 74 emot och (SD) 20 för och 67 emot. Allt enligt Dagens Nyheter.

Jag har nyligen skrivit om just detta med väljarundersökningar och om man överhuvudtaget skall lita på dem. Det som jag tycker är intressant är hur undersökningarna utvecklas. Då frågorna är samma undersökning efter undersökning kan förändringarna i svaren vara intressanta.

Den här undersökningen visar tydligt att trenden hos personer med rösträtt är att fler och fler ogillar blockpolitiken. Fler och fler är intresserade av att frågor löses, istället för att blocken vägrar samarbeta.

Fler vill helt klart se starka blocköverskridande regeringar som består av flera partier med majoritet. Alternativt av riksdagspartier som förhandlar med en minoritetsregering utan blockpolitikens låsningar. Tendensen utifrån undersökningen är att väljarna vill se en valrörelse 2018 där alla partier går till val med egna valmanifest och egna lösningar på Sveriges problem.

Det känns bra att väljarna börjar förstå att Sverige mår bäst av politiskt samarbete, istället för den skyttegravspolitik som borgerligheten sysslat med sen valet 2014.

Stefan Löfvens (S) utsträckta hand om samarbete över blockgränserna blev besvarad med samarbete bara på borgerlighetens villkor. Nu har de visserligen börjat krypa upp ur värnen, vilket energiuppgörelsen är ett bevis för. Förhoppningsvis kommer de att helt lämna sina skyttegravar.

Idag börjar en ny skribent här på Gotlands Folkblad istället för Ronnie G Lundin, som valt att sluta som fast krönikör. Vi tackar Ronnie för hans medverkan, men jag misstänker och hoppas att vi kommer att få se honom på sidan framöver, om än mer oregelbundet.

Thord Ingesson kommer från och med i dag att synas här varannan onsdag. Thord som efter en kort yrkeskarriär som snickare och vårdbiträde gick vidare till studier i statsvetenskap och nationalekonomi. Thord har jobbat som utredare på LO sedan 2000 med bland annat frågor kring migration och ekonomisk brottslighet, men även välfärds- och arbetsmarknadsfrågor. Han har också hunnit med ett halvår i Bryssel där han jobbade med EU frågor för LO:s räkning. Thord har varit politiskt aktiv i Älvsjö för Socialdemokraterna, men är sedan ett år tillbaka på Gotland med sin familj.