Fiberutbyggnaden på Gotland har hittills varit en enorm succé. Regionen som tagit tag i det övergripande, fiberföreningarna som tagit tag i det dagliga och alla frivilliga som ställt upp för att få till utbyggnaden av fibernätet. Inte minst de många lantbrukare som lagt åtskilliga timmar på de markarbeten som varit aktuella. Tack vare allas gemensamma arbete har Gotland landets mest utbyggda fibernät på landsbygdens. Det har dessutom blivit relativt billigt, mycket beroende på att alla involverade gjort vad de kunnat för att hålla ner kostnaderna. Regionen har skött övergripande förhandlingar med aktörer som berört all fiberutbyggnad och fiberföreningarna som letat ören att spara in. Nationellt pratat man om Gotlandsmodellen och i väldigt positiva ordalag.
Men nu är Gotlandsmodellen hotat. I går kunde vi i samtliga gotländska nyhetsmedier få veta att Lärbro Fleringe fiberförening fått ett chockbesked från Lantmäteriet angående kostnaden för deras arbete med att ge föreningen ledningsrätten. I stället för 500 000 kronor föreningen beräknat Lantmäteriets kostnader till, verkar priset bli mer än det tre dubbla. Orsaken verka vara att handläggningen av ärendet hamnat i Linköping i stället för i Visby där de andra föreningarnas ansökningar handlagts.
I Gotlands Allehanda kan man läsa att det finns en gemensam kö för dessa ärenden. Något som kan förklara de stora skillnaderna i kostnader för liknande uppdrag. Men om det är så då kan man börja fundera på hur olika de olika lantmäterikontoren jobbar.
Är kostnaden för ledningsrätten ett lotteri?
Är det Gotlandskontoret som inte gjort sitt jobb utan bara stämplat ok utan någon större utredning?
Eller har Linköpingskontoret fått jobba mer då de inte har lokal förankring utan behöver tid för att få den kunskap som redan finns på Gotlandskontoret?
Kommer nu Linköpingstaxan gälla även för Gotlandskontoret, då dessa stora skillnader knappast kan fortsätta, för då har vi verkligen ett lotteri?
När man ändå är inne på hur prissättningen fungerar kan man börja fundera på om det är fler av Lantmäteriets prislappar som skiljer sig mellan de olika kontoren? Vi lär nog få höra mer om detta under veckan och framöver.
Centerpartiet på ön togs tydligen på sängen av valresultatet. Medan bland annat Socialdemokraterna haft en organisation klar för att börja förhandla med andra partier efter valet blev C tvungna att utse en förhandlingsdelegation. Så det är först nu som Centern kan börja det arbete.
Nu är det i och för sig ingen brådska då det är först på Regionfullmäktige den15 oktober den nya ledningen ska väljas, men vi är många som är nyfikna på hur Gotlands politiska ledning kommer att se ut framöver. I en intervju med P4 Gotland säger Centerpartiets Eva Nypelius att de i första hand ska regera ihop med sina borgerliga kamrater och därmed ser ett C+S samarbete som i det närmaste kört, men hon är tydlig med att inte stänga den dörren. Framtiden får utvisa hur det framtida politiska styret av ön kommer att utformas.
Gotlands Folkblad ha tydligt förespråkat ett S+C samarbete då det känns som det absolut bästa, men det är inte redaktionens våta dröm, som Gotlänningen påstod i lördags. Redaktionens våta dröm är en 51 procentig, eller större, valseger för Socialdemokraterna.