Statens och regionens kvarnar mal långsamt, det är en återkommande debatt. Privatpersoner och företagare klagar på den bristande serviceanda som ibland finns inom stat och kommun. Nu har ju både statens och kommunens tjänstemän och politiker att bevaka rättsäkerheten och att skattepengarna hanteras på bästa sätt, så det kan ibland vara nödvändigt att det tar tid. Tjänstemännen måste hinna kolla upp ärendet och om politiska beslut krävs tar den demokratiska processen ibland tid.
Men självklart kan hanteringen av viktiga frågor prioriteras i hastighet och genomförande om det finns en politisk vilja och förmåga att trycka på och få fart på ärendet. Det är viktigt att både statens och regionens politiker vågar peka med hela handen och tala om vad som ska göras.
Däremot ska politiken inte peta i hur saker ska genomföras. Alla anställda i Region Gotland måste professionellt få hitta bästa vägen till hur den politiska viljan ska genomföras.
Länge har det funnits ett politiskt tryck och inte minst ett tryck och önskemål från öns företagare, att hanteringen av bygglov ska bli snabbare och tydligare. Nu har man svarat på den kritiken och tillsatt en särskild tjänsteman (som råkar vara en kvinna) som ska hålla ordning på bygglovsansökningarna från företagen.
Den första reaktionen från näringslivsföreträdare är närmast ett stort jubel. De ser fram emot snabbare, tydligare och mer lika behandling av likartade ärenden.
Jag hoppas innerligt det blir en ytterligare förbättring av bygglovshanteringen. Även om bygglov är en myndighetsutövning, som måste följa lagar och regler noga, så finns bedömningsutrymmen. Då gäller det att våga väga in om det ger fler jobb på Gotland, som en faktor för att ge bygglov. Jag vet inte om detta goda initiativ har kläckts av tjänstemännen eller om det är ett politiskt initiativ, men vilket som ska initiativet berömmas.
En annan viktig myndighetsbedömning, som det måste bli fart på, är det man kallar validering. Det är och kommer att bli än mer viktigt när Gotland kommer att ta emot fler asylsökande från länder i krig och när de får uppehållstillstånd och förhoppningsvis vill stanna på Gotland.
Många från andra länder har utbildningar och har jobbat i yrken som det är brist på här på Gotland. Många som flyr till Sverige har examina och kompetenser inom olika yrken. Då är det viktigt att deras kompetenser valideras snabbt, så de kan börja jobba som läkare, sjuksköterskor, ingenjörer och andra yrken som det är brist på kompetens i på Gotland.
Validering innebär att man värderar deras utbildningar och examina, så man kan fastställa vilka kompletteringar som krävs för att jobba i den svenska sjukvården eller inom svenska företag.
Sedan är det viktigt att svenskundervisningen har högsta kvalité. Då kan en snabb validering göra att allt fler nyanlända stannar på Gotland och bidrar till att utveckla det gotländska samhället, samtidigt som de får en trygg fristad på ön och blir en del av det gotländska samhället.