Sned och eldfängd debatt

Olycka. När olyckan är framme skall Räddningstjänsten fungera. Men vem vet bäst hur den organisation som fungerar bäst ser ut?

Olycka. När olyckan är framme skall Räddningstjänsten fungera. Men vem vet bäst hur den organisation som fungerar bäst ser ut?

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En mycket het diskussion har dragit igång kring räddningstjänstens omorganisation. Jag gör ett försök att bringa lite klarhet i vad som händer.

Räddningstjänstens nuvarande organisation är inte godkänd, och har nu dispens av länsstyrelsen. En av anmärkningarna från länsstyrelsen är att läddningstjänsten har stora problem att rekrytera deltidsbrandmän. Flera vakanser har funnits under många år. Det stora problemet är inte endast att hitta personer som uppfyller kraven att bli brandman utan de skall också både bo och jobba på orten.

Räddningstjänsten tillsatte därför en grupp för att utarbeta förslag till en ny organisation. Till den gruppen fick bland andra fackförbundet Brandmännens riksförbund utse två representanter vilket de även gjorde. När gruppen diskuterat frågan ett antal gånger tog räddningstjänstens ledning fram förslag till ny organisation. Förslaget presenterades därefter för brandcheferna vid respektive brandstation.

Därefter har det genomförts MBL-förhandlingar med de inblandade fackliga organisationerna. En MBL-förhandling som i ett fall gått vidare till de centrala parterna och som därför inte är genomförd ännu. Det är först efter att MBL-förhandlingarna är avklarade som det finns något klart att informera brett om. Att gå ut med bred information för tidigt kan bli riktigt konstigt.

Dels skulle de fackliga organisationerna gå i taket, då det bryter mot MBL att ha en färdigt organisationsplan innan förhandlingen är genomförd, men också för att eventuella förändringar som görs under MBL-förhandlingarna då också skall informeras ut. Hur skulle det se ut? Vilka resurser skulle det kräva av regionen att gå ut med en bred information efter varje liten förändring? Ändå har det framförts kritik mot att förslaget inte gått ut brett. Kritikerna menar att allmänheten borde ha fått möjlighet att tycka till, som någon form av remissinstans. Det gör mig mycket fundersam. Vi som bor på Gotland kan och skall absolut ställa krav på regionen att räddningstjänsten skall fungera så bra som möjligt, men vad vet vi om hur en sådan organisation ser ut?

I ett inlägg på Facebook informerar räddningstjänstens koordinator Maija Allard om förslaget. Hon skriver bland annat ”förslaget innebär att 99 procent av gotlänningarna kommer att nås inom 30 minuter, jämfört med 97 procent i dag. Fler kommer att kunna rycka ut och utryckningstiden kortas från så mycket som 10 minuter till 90 sekunder.” Jag tycker det känns som en förbättrad organisation.

Men något har gått fel i hanteringen av omorganisationen. Delar av deltidsbrandmännen som omfattas av omorganisationen tycker den blir dålig, trots att de medverkat i den grupp som arbetat fram förslaget. De har då utnyttjat media som svalt betet med hull och hår då det är en smaskig konflikt.

Diskussionen blir då mycket märklig då ena sidan inte kan informera för de vill vänta tills MBL-förhandlingen är genomförd, medan andra sidan oemotsagd för fram sina subjektiva synpunkter.

Vi gotlänningar har absolut rätt att kräva insyn och möjlighet att påverka hur räddningstjänsten skall fungera, men vi bör nog överlåta frågan om hur organisationen skall se ut till dem som har den kompetensen, och kanske vänta med kritiken tills vi har hela bilden klar för oss.