Strejk för ordning och reda

Ledare Gotlands Folkblad2016-04-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sen i tisdags då tiden för Byggnads strejkvarsel gick ut och strejken var ett faktum, står arbetet stilla på ett antal arbetsplatser runt om i Sverige. Här på Gotland är det ombyggnationen på före detta Göransgården som inte kan fortskrida i full takt. Strejker i Sverige är som tur är mycket ovanligt, då både arbetsgivarorganisationer och fackförbund är ansvarstagande och i första hand vill komma överens i de förhandlingar man för.

Under många år har klimatet mellan parterna varit bra och det har funnits en vilja från båda parterna att komma överens. I de senaste avtalsförhandlingarna har klimatet försämrats. Många av arbetsgivarorganisationerna har flyttat fram positionerna och varit mindre och mindre villiga att gå med på de krav som fackförbunden haft.

Samtidigt har arbetsgivarorganisationernas egna krav varit mycket provocerande, med krav på försämrade arbetsvillkor. Villkor som parterna tidigare varit överens om.

De krav som Byggnads satt upp till årets avtalsförhandlingar utgår ifrån de problem som byggnadsarbetare runt omkring i Sverige upplever. Borta är tiden då ett byggbolag har all kompetens, från röjning och schaktarbeten till elektriker och vvs montörer, och själva gjorde hela jobbet.

Byggen med flera led av underentreprenörer, ofta med utländska arbetare, ställer högre krav på både arbetskamrater och arbetsledning. Krav som inte har uppfyllts, vilket skapat en oordning och en oreda som gör byggen farligare, men också ökar kostnaderna för beställare.

Byggnads vill med sina krav helt enkelt skapa ordning och reda på sina arbetsplatser genom att ge huvudentreprenören ett större ansvar för helheten. Byggnads vill även utveckla arbetsmiljöarbetet då byggbranschen är den bransch där flest dödsolyckor sker enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Därför vill Byggnads förstärka utbildningen för skyddsombuden, något arbetsgivarorganisationerna hittills inte gått med på.

När arbetsgivarorganisationerna varken vill ha ordning och reda på arbetsplatserna eller arbeta hårdare för att färre arbetare skall omkomma eller skadas på sina arbetsplatser har jag full förståelse för att Byggnads väljer att ta konflikten hela vägen till strejk.

Byggnads har även upptäckt att det finns ett stort rekryteringsbehov i branschen. För att säkerställa att kommande rekryteringar också har god utbildning vill Byggnads att parterna tar ett gemensamt ansvar för att även nyanlända skall kunna få samma villkor som övriga under utbildning. Byggnads ser de nyanlända som en viktig resurs för ett fortsatt högt byggande, men på grund av politiska idéer från borgerligt håll om lägre löner för nyanlända vill Byggnads nu säkras upp i avtalen att de nyanlända inte lönediskrimineras i de branscher där Byggnads har avtal.

Strejk är inget mål, men strejk är det lagliga medel som fackförbund kan ta till när deras krav inte tas på allvar av arbetsgivarorganisationerna, och i Byggnads fall har Sveriges Byggindustrier inte tagit de problem som Byggnads vill lösa med gemensamma överenskommelser på allvar.