Den socialdemokratiskt ledda regeringen med Stefan Löfven vid rodret, har det sämsta parlamentariska läget en regering haft i modern tid.
Utifrån den av blockpolitiken uppgjorda regeln att det största av de gamla blocken skulle få regeringsmakten har vi i dag en rödgrön regering som är i minoritet bland borgerliga partier i riksdagen. Vilket kan ses märkligt. Men som vi alla vet är ett av de borgerliga partierna Sverigedemokraterna med en delvis fascistisk agenda vilket gör att inget annat parti officiellt vill samarbeta med dem. Dessutom blev den borgerliga politiken den stora förloraren i valet 2014. Sverige var trött på skattesänkningar och försämrad välfärd. Borgerligheten har med andra ord problem.
En underkänd politik, men ändå med makten inom räckhåll., om de samarbetar med Sverigedemokraterna. Sympatisörer och en hel del av lokalpolitiker inom Kristdemokraterna och Moderaterna har klart uttryckt att de skulle vilja se att den samlade borgerligheten tog över regeringsmakten, och då genom direkt eller indirekt samarbete med Sverigedemokraterna. Detta är något som både Centerpartiet och Liberalerna inte är intresserade av. Det finns med andra ord ingen möjlighet till detta.
Frågan om direkt eller indirekt samarbete med Sverigedemokraterna är bara en av många politiska frågor som splittrar de borgerliga partierna. Trots splittringen visar de borgerliga före detta regeringspartierna upp en enad front när den rödgröna samarbetsregeringen vill ha breda uppgörelser i riksdagen. Stefan Löfvens utsträckta hand om samarbete över blockgränserna möts av en borgerlig mur, med bara en ingång. Visst vill de samarbeta med Stefan Löfven, men bara om han driver deras frågor. Från borgerliga förståsigpåare sprids illvilligt att Stefan Löfvens utsträckta hand inte betyder något. Men alla förstår säkert att Stefan Löfven inte vill regera genom att driva en politik han inte står bakom och som svenska folket dessutom underkände i senaste valet.
Vi har med andra ord en regering med ett extremt svårt parlamentarisk läge och en borgerlighet som delvis sneglar åt ett högerextremt parti, har inre splittringar men där de enskilda borgerliga partierna samtidigt vägrar samarbeta med regeringen även i frågor de vill samma sak som regeringen. Stefan Löfven har det med andra ord inte lätt. Trots det sjunker arbetslösheten, sysselsättningen ökar, ekonomin ser bättre ut än under Anders Borgs sista år. Allt detta positiva samtidigt som Sverige och resten av Europa drabbats av den största flyktingströmmen sen andra världskriget. Vi ser ett extremt svårt parlamentariskt läge, flyktingströmmen, ett Sverige som går riktigt bra och ändå finns det dem som påstår att Stefan Löfvens regering är den sämsta någonsin. De som tycker det har en tydlig politisk agenda, och struntar fullständigt i vilka resultat regeringens politik ger.
De vill ha ett mer segregerat Sverige, med fler skattesänkningar och en sämre välfärd. Vilken tur att vi har en socialdemokratisk ledd regering som faktiskt för Sverige framåt mot bättre tider.