Sverige går fortsatt starkt

Statsminister Stefan Löfven (S). Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen fortsätter det gå riktigt bra för Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S). Tack vare den socialdemokratiskt ledda regeringen fortsätter det gå riktigt bra för Sverige.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-06-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dagarna har Arbetsförmedlingen pressenterat sina prognoser för de närmaste åren. De förutspår att arbetslösheten kommer att fortsätta minska och att det är nyanlända och personer som står längre från arbetsmarknaden som nu får de nya jobben. Det går med andra ord riktigt bra för Sverige.

Olyckskorparna som kraxar om att det är högkonjunktur och att det därför inte är konstigt att det går bra hörs ständigt. Men är det högkonjunktur? Ja, i Sverige kan vi nog prata om högkonjunktur, då ekonomin går som tågen gjorde förr i tiden. Men omvärlden har ingen högkonjunktur.

Sverige i högkonjunktur, men omvärlden har fortfarande en bit kvar men 2018 ser ut att blir året när finanskrisen läkt ut.” skriver Länsförsäkringar i rapportern ”Konjunkturen och de finansiella marknaderna” publicerad 2017-06-02.

Hur kan då lilla Sverige som är extremt beroende av omvärlden vara nästan ensam i Europa om att ha högkonjunktur? Socialdemokratisk politik, skulle jag vilja säga. De satsningar som den socialdemokratiskt ledda regeringen genomför ger de här positiva följderna.

Satsningar som skapar jobb. I sitt tal under politikerveckan i Järva var moderatledaren Anna Kinberg Batra mycket tydlig med att det är bättre att människor har jobb än om de har ersättning från våra sociala trygghetssystem. Hon har helt rätt och ingen har någonsin sagt emot henne. Men lösningarna hon för fram har tidigare visat sig skapa större klyftor i samhället istället för fler jobb.

De utmaningar som finns är att hitta personer som passar till de lediga jobb som arbetsgivare vill tillsätta. Arbetsförmedlingen på Gotland redovisade i veckan en lista på 16 yrken där efterfrågan är som störst. På den listan finns många yrken som kräver högskoleutbildning, men också arbeten som inte kräver några längre utbildningar, men som ändå inte tillsätts.

Så ser det ut över hela landet. Arbetsgivare söker personal, men går bet då de inte hittar de rätta personerna. Lösningen på detta är inte lägre löner utan bättre matchningssystem.

Arbetsförmedlingen som under de borgerliga åtta åren förvandlades från just arbetsförmedling till kontrollmyndighet, har fått nya direktiv från den rödgröna regeringen. Arbetsförmedlingen ska återigen bli en förmedlare av arbete, eller snarare en förmedlare av personal till arbetsgivare.

Med ett närmare samarbete med arbetsgivarna för att reda ut vilken kravprofil de har ska rätt person hittas. Saknas de sen formell utbildning kan de rätta åtgärderna lättare sättas in. För då vet man vilken kompetens som saknas i det specifika fallet. Men samtidigt satsas det också på ett nytt kunskapslyft för att mer generellt lyfta utbildningsnivån.

Det går bra för Sverige, men det har inte blivit så av sig själv. Omvärlden ser med förundran på det svenska undret. Många andra länder vill gärna kopiera den rödgröna politisk som ligger bakom den högkonjunktur som skapats trots att omvärlden inte har samma ekonomiska skjuts. Det får de gärna göra.

För en omvärld som också bedriver svensk socialdemokratisk politik är en bättre värld.