Systerskap över partigränser

Ledarskribenten har läst utdrag ut Veronica Palms bok ”Systerskap : en feministisk idébok” och reflekterar kring hur viktigt systerskap är, även över partigränserna.

Ledarskribenten har läst utdrag ut Veronica Palms bok ”Systerskap : en feministisk idébok” och reflekterar kring hur viktigt systerskap är, även över partigränserna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-06-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Veronica Palm, socialdemokratisk före detta partistyrelse- och riksdagsledamot, har nyligen givit ut en bok, en bok om systerskap. Jag har dessvärre inte haft möjlighet att läsa den i sin helhet ännu, men däremot ett utdrag ur den samt ett flertal intervjuer med författaren.

Det systerskap som Palm slår ett slag för, är oerhört viktigt, och kan leda till enorma förändringar. Det systerskap hon uppmanar kvinnor att bygga vidare på och främja, är en uppmaning som åtminstone jag tar på allvar. Jag vet vilken kraft som finns i det, och ångrar att jag inte med ännu större emfas redan satt det i system. Men, framgent står systerskapet ännu högre på agendan.

Vad menas med systerskap? Det jag lägger i begreppet - och som jag uppfattar att Palm också menar - är att finna förtrogna kvinnor på fältet där du verkar. En syster att diskutera med, att peppa och att peppas av, en syster som stärker dig när det är tungt, som får dig att se klart när du dömts efter ditt kön och inte efter kompetens och prestation.

Palm uppmanar specifikt till en sak, som jag nog vill säga är bland det viktigaste att tänka på för politiskt aktiva kvinnor av idag, nämligen att bygga systerskap också över blockgränsen, detta eftersom patriarkatet är färgblint. Inte helt självklart för alla, men nog så kraftfullt verktyg om det tas tillvara.

Att kunna se förbi politiska skiljelinjer och vilja en annan kvinnas framgång är stort. Att bara finnas på plats när en syster ska göra ett framträdande, vara de glada ögonen i åhörarskaran - det behöver inte vara mer än så. En kvinna till tar plats på scen, och det förändrar historien.

Ni har säkert hört det förut, men vi tar det en gång till. Sverige är ett av världens mest - eventuellt det mest - jämställda länder. Kvinnors arbetskraftsdeltagande är rekordhögt, i princip alla yrken välkomnar kvinnor (på pappret), och mödradödligheten i samband med förlossning på historiskt låga nivåer.

Fantastiskt! Sverige är också det land där den farligaste platsen att vistas på är hennes hem, där alltfler kvinnor upplever otrygghet i den offentliga miljön och där kvinnor med förtroendeuppdrag i förskräckande hög utsträckning utsätts för hot och våld.

Och ja, löneskillnader finns det också. Därtill ska nämnas att män och kvinnor mäts enligt olika måttstockar när det på något vis går galet. En kvinna som tappar humöret är ”hysterisk” medan mannen är ”rasande”, en kvinna är ”slarvig” medan en man ”haft för mycket på sitt bord”.

Vi är liksom inte i mål ännu. Sverige är inte jämställt. Spelreglerna är inte lika för kvinnor och män. Just därför är Palms bok så viktig. När fler allianser byggs mellan systrar, på arbetsplatser, i politiska partier och över blockgränsen, tar fler kvinnor plats, bidrar med sin kunskap och kompetens i fler sammanhang.

Det borgar för bättre beslut när fler är delaktiga, men det är därtill resursmässigt vinst att använda mer av den klokskap som finns, till stor del oförlöst och oanvänd.

Oavsett vilka jobb eller uppdrag jag får framöver kommer jag att mer konsekvent bygga systerskap, med Palms ord i minnet: ”systerskapet måste stå över partigränser eftersom patriarkatet gör det”.