Tankar dagar efter budgeten

Regionråd. Den rödgröna budgeten som presenterades i fredags av Isabel Enström (MP) och Björn Jansson (S) är väl genomtänkt. Eva Nypelius (C) presenterade samtidigt deras skuggbudget.

Regionråd. Den rödgröna budgeten som presenterades i fredags av Isabel Enström (MP) och Björn Jansson (S) är väl genomtänkt. Eva Nypelius (C) presenterade samtidigt deras skuggbudget.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-05-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I fredags presenterade den rödgröna majoriteten sitt förslag till budget för 2017-2019. Samtidig presenterade även Centerpartiet sin skuggbudget. De andra partierna har inte haft samma möjligheter så deras eventuella förslag presenteras senare.

Nu några dagar efter är jag mer övertygad om att majoriteten gör rätt. I alla fall jämfört med det arbetsmaterial som ledningskontoret tagit fram och som Centerpartiet backar upp. Jag skall förklara varför jag tycker den rödgröna majoriteten gör rätt.

Först och främst är det hur besparingarna viktas. Det vill säga under vilket år som mest besparingar skall göras. Det är inte lätt att spara i så stora organisationer som vår region. Dessutom brukar besparingarna inte visa sig direkt. Den rödgröna majoriteten har därför lagt lägre besparingar första året för att sen bli högre de kommande åren.

Den andra stora skillnaden är besparingarna på skolan. Att skolan skulle få besparingskrav kommer inte som en överraskning då utredningar visar att den gotländska skolan är dyrare jämfört med övriga Sverige.

Men vi vet samtidigt att skolan på Gotland har speciella förutsättningar. Stora avstånd, mycket barn på landsbygden och dåliga kommunikationer ger högre kostnader.

Då känns det tillräckligt med besparingar på 50 miljoner kronor, som de rödgröna föreslår istället för de 75 miljonerna som Centerpartiet vill spara i sitt förslag. Utifrån den kritik som kommer från oppositionen förstår jag att de skulle ha stora problem med att genomföra de besparingar som behövs.

För å ena sidan säger de att de inte tror att majoriteten klara av detta, å andra sidan säger de att besparingarna är för låga. Centerpartiets Eva Nypelius säger att den rödgröna majoriteten inte vågar ta de besluts som behövs, men samtidigt lägger de själva så gott som veto på nedläggning av landsbygdsskolor, men vill ändå spara 25 miljoner kronor mer på skolan.

Snacka om att inte våga ta de besluts som behövs. Det är också lätt att se den schizofreni som Centerpartiet drabbats av i och med sin ändrade inriktning från konservativt parti till nyliberalt. Den konservativa centern vill inte lägga ner skolor på landsbygden, men den nyliberala centern vill ha det fria skolvalet.

Nu när det fria skolvalet utarmar landsbygdsskolorna blir Centerpartiet som en åsna mellan hötapparna. Deras väg ur detta blir väl att lägga ner skolor i Visby. Skolor som får fler elever tack vare det fria skolvalet. Centerpartiet verka vilja att de föräldrar och elever som en gång valt bort landsbygdsskolorna skall tvingas välja dem ändå.

Det hade varit mycket klädsammare för Centerpartiet att faktiskt gå tillbaka till sina konservativa rötter och istället jobba för att ta bort det fria skolvalet eller att kraftigt begränsa det.

Det är en svår sits som regionen satt sig i och det kommer inte att bli lätt att ta sig ur den.

Det kommer att krävas blod, svett och tårar, men jag tror att den väg som den rödgröna majoriteten valt är den rätta, och jag hoppas att de har tillräckligt med hårda nypor för att genomföra de besparingar som krävs.