Till alla de olika bärens lov

Foto: Hasse Holmberg

Ledare Gotlands Folkblad2015-06-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag hörde att någon hittat mogna smultron. Och genast springer tanken iväg till allt fantastiskt gott vi kan göra av alla de där bären som finns tillgängliga framöver. De flesta finns året runt i fryst eller processad form men visst är det någon visst med färska. Många kan vi plocka fritt tack vare allemansrätten. Och alla formligen kryllar av vitaminer och antioxidanter och annat hälsosamt.

Så här vid midsommartid kan väl även en ledarskribent få vara lite lössläppt och hoppa över det där med beskäftiga politiska kommentarer och snusförnuftiga synpunkter i diverse samhällsfrågor.

Så här kommer i stället hela listan på mina personliga favoritbär till olika användningsområden och tillfällen. Det allra godaste kommer först och följs ofta av en i alla avseenden god tvåa.

Den som orkar läsa till slutet serveras förstås en liten moralkaka. Det är ju ändå en ledarsida.

För den som eventuellt inte vet det bör jag berätta att det står backsmultron i den svenska floran för det jag och andra gotlänningar kallar najkar. Och salmbären heter där blåhallon.

Syltade till saffranspannkakan: najkar (salmbärssylt är överreklamerat)

På och i godaste sommartårtan:

hallon eller jordgubbar

Rårörda till blodpudding och wallenbergare: lingon

Te: nypon

Varm sylt till glass eller friterad camembert – ni som var med på det tidiga 80-talet vet vad jag menar: hjortron

Nyplockade med mjölk och en nypa socker: smultron eller salmbär

Gelé till traditionell stek med gräddsås: rönnbär eller vinbär

Paj: krusbär eller blåbär. (Storfavoriten rabarber är ju inget bär.)

I sillinläggning: lingon eller enbär

Solvarma direkt från busken: vita och röda vinbär eller björnbär

Kräm och mjölk: jordgubbar eller krusbär

Kompott till en god chokladtårta och en gräddklick: svarta och röda vinbär eller hallon

Saft: svarta vinbär eller körsbär

Likör till julfika och julklapp: slånbär

Sval sommarsoppa under äppelträdet: körsbär

Fyllning i diverse syltkakor: hallon eller krusbär

Marmelad till scones: svarta vinbär

I yoghurten till frukost: nästan alla

I mustiga köttgrytan: enbär

Marmelad på ostbrickan: havtorn

På strå som tröst för alla myggbett: smultron

Salsa med hackad mynta till grillat, gärna lammkotletter: röda vinbär

Måltidsdryck: tranbär eller slånbär

Hemkokt soppa med grädde och flisad mandel: nypon

Frysta under varm kolasås: lingon eller röda vinbär

Det finns användningsområden för alla bär. De vi inte äter blir föda åt andra djur.

Somliga glänser stora i snabbköp och varuhus. Andra gömmer sig i skogen. En del har framträdande smak, en del är mer diskreta. Några vill ståta själva medan många gärna blandar sig med andra till en färgglad kompott.

Medan vissa bjuder ut sig direkt når andra sin höjdpunkt efter lite tid och ansträngning. Alla är nyttiga och bidrar till mångfald och njutning.

Dra vilka paralleller du vill till det och ha en fin midsommar!