Jag hörde att någon hittat mogna smultron. Och genast springer tanken iväg till allt fantastiskt gott vi kan göra av alla de där bären som finns tillgängliga framöver. De flesta finns året runt i fryst eller processad form men visst är det någon visst med färska. Många kan vi plocka fritt tack vare allemansrätten. Och alla formligen kryllar av vitaminer och antioxidanter och annat hälsosamt.
Så här vid midsommartid kan väl även en ledarskribent få vara lite lössläppt och hoppa över det där med beskäftiga politiska kommentarer och snusförnuftiga synpunkter i diverse samhällsfrågor.
Så här kommer i stället hela listan på mina personliga favoritbär till olika användningsområden och tillfällen. Det allra godaste kommer först och följs ofta av en i alla avseenden god tvåa.
Den som orkar läsa till slutet serveras förstås en liten moralkaka. Det är ju ändå en ledarsida.
För den som eventuellt inte vet det bör jag berätta att det står backsmultron i den svenska floran för det jag och andra gotlänningar kallar najkar. Och salmbären heter där blåhallon.
Syltade till saffranspannkakan: najkar (salmbärssylt är överreklamerat)
På och i godaste sommartårtan:
hallon eller jordgubbar
Rårörda till blodpudding och wallenbergare: lingon
Te: nypon
Varm sylt till glass eller friterad camembert – ni som var med på det tidiga 80-talet vet vad jag menar: hjortron
Nyplockade med mjölk och en nypa socker: smultron eller salmbär
Gelé till traditionell stek med gräddsås: rönnbär eller vinbär
Paj: krusbär eller blåbär. (Storfavoriten rabarber är ju inget bär.)
I sillinläggning: lingon eller enbär
Solvarma direkt från busken: vita och röda vinbär eller björnbär
Kräm och mjölk: jordgubbar eller krusbär
Kompott till en god chokladtårta och en gräddklick: svarta och röda vinbär eller hallon
Saft: svarta vinbär eller körsbär
Likör till julfika och julklapp: slånbär
Sval sommarsoppa under äppelträdet: körsbär
Fyllning i diverse syltkakor: hallon eller krusbär
Marmelad till scones: svarta vinbär
I yoghurten till frukost: nästan alla
I mustiga köttgrytan: enbär
Marmelad på ostbrickan: havtorn
På strå som tröst för alla myggbett: smultron
Salsa med hackad mynta till grillat, gärna lammkotletter: röda vinbär
Måltidsdryck: tranbär eller slånbär
Hemkokt soppa med grädde och flisad mandel: nypon
Frysta under varm kolasås: lingon eller röda vinbär
Det finns användningsområden för alla bär. De vi inte äter blir föda åt andra djur.
Somliga glänser stora i snabbköp och varuhus. Andra gömmer sig i skogen. En del har framträdande smak, en del är mer diskreta. Några vill ståta själva medan många gärna blandar sig med andra till en färgglad kompott.
Medan vissa bjuder ut sig direkt når andra sin höjdpunkt efter lite tid och ansträngning. Alla är nyttiga och bidrar till mångfald och njutning.
Dra vilka paralleller du vill till det och ha en fin midsommar!