Titta på Nynäshamnsmodellen

många vinnare. Både brukare och personal tjänar på fler heltider. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten.?Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

många vinnare. Både brukare och personal tjänar på fler heltider. Personerna på bilden har inget direkt samband med texten.?Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Ledare Gotlands Folkblad2015-10-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En del kommuner tror att de tjänar pengar på att ha många deltidsanställda och timanställda. Det är mycket kortsiktigt och ett ekonomisk och verksamhetsmässigt misstag. Det blir dyrare och sämre för brukarna med många timanställda. För de timanställda blir det förödande osäkerhet och stress, att alltid vara till hands. En del har kallat det nutidens slavarbetare, som ska vara till pass när arbetsgivarna ringer. Svarar de inte så blir det inget jobb.

Det finns en missuppfattning att det är svårt att göra bra scheman för verksamheter som äldreomsorg, handikappomsorg och barnomsorg där alla jobbar heltid.

I Nynäshamn började man redan 2006 med en heltidssatsning som de kallar Nya Tider. De har sedan dess skapat ett 80-tal heltider och minskat lönekostnaderna med 20 procent mellan 2006 och 2013. Personalen finns där den behövs och brukarna möter färre ansikten varje gång. Kvaliteten på vården och omsorgen har ökat och det har inte lett till delade turer och tokiga scheman.

Att skapa fler heltider är en viktig insats för ökad jämställdhet, eftersom det är mycket vanligare att det är kvinnor som jobbar deltid, än män. Möjlighet till heltid för dem som vill ha det, ger många kvinnor en chans att klara sin ekonomi och det ökar efterfrågan i samhället.

Fler deltider och ett bemanningscenter, där man anställer de heltider som inte har full sysselsättning på ett arbetsställe, ökar kompetensen hos personalen och det gör att brukarna dagligen träffar färre människor som sköter om dem. När heltiderna inte jobbar på sitt vanliga ställe jobbar de vanligen på en avdelning i närheten.

Att fler kan jobba heltid har också minskat sjukfrånvaron och det sammantaget med det minskade behovet av deltider och timanställda har bidragit till minskade personalkostnader med 20 procent på sju år i Nynäshamn.

Hela processen med att införa heltider för dem som vill ha det, har startats som ett politiskt initiativ från kommunledningen i Nynäshamn. De har satsat på projektledare och utbildning av chefer och fackliga företrädare. En viktig förutsättning är att det sker i samarbete och med inflytande från facket, i detta fall Kommunal. Både Kommunal lokalt och förbundsordförande Annelie Nordström är väldigt positiva till att kommunen som arbetsgivare vågar så modigt satsa på att förändra arbetsorganisationen, så den blir bättre för de anställda, medborgarna och kommunens ekonomi.

För 15-20 år sedan drev Kommunal ett projekt där man hjälpte olika kommuner med att effektivisera verksamheten. Genom att personalen fick kunskap och inflytande över varje liten verksamhets ekonomi, kunde de effektivisera inköp, scheman och arbetsstyrkan. Detta har dock runnit ut i sanden tillsammans med fackens allt svagare ställning och kommunernas åtstramningspolitik.

Jag tycker ansvariga politiker i Region Gotland ska studera Nynäshamnsmodellen och se om inte där finns bra saker att driva även i regionens äldre-, handikapp-, och barnomsorg.

Nynäshamn har visat att fler heltider ger effektivare välfärd, nöjdare medborgare och personal och dessutom minskade personalkostnader. En riktigt bra jämställdhets- och välfärdsreform för öns politiska ledning.