Pride-veckan har nu genomförts på underbara kreativa Gotland. Och regionstyrelsen har i veckan diskuterat hur vi kan öka flyktingmottagandet på Gotland.
Precis som de rödgröna så bra formulerat i sin avsiktsförklaring, krävs ett Gotland, som präglas av tolerans och mångfald för att vi ska uppnå det kreativa utvecklingsklimat vi måste ha. Tolerans och mångfald är grunden för att bara företagsklimat. Intolerans och enfald är ett stort hinder för utveckling och tillväxt.
Vi måste bejaka människors olikheter och de människor som inte alltid agerar inom den berömda boxen. Många av de mest kreativa och utvecklande människorna på Gotland har faktiskt egenheter, som av en del betraktas som ett handikapp. Men för dem innebär det ett sätt att se verkligheten och se utanför de gängse ramarna och normerna, som gör dem till kreativa människor i sina arbetsuppgifter.
Det är viktigt att vi bejakar mötet med människor från andra länder, liksom vi bejakar och ser till att människor med olika funktionshinder ges största möjlighet att fungera i vårt gotländska samhälle. På Gotland har vi länge haft en mycket hög nivå på hur vi tar hand om och utbildar de som går i Särskolan. Jag ser det som självklart att denna grupp i det gotländska samhället ska fortsatt behandlas på samma fina och respektfulla sätt som tidigare.
Det måste vara tillåtet och bejakat att lyckas i det man håller på med på Gotland. Liksom det är tillåtet att misslyckas. Om det inte riktigt fungerar så bra inom regionens många välfärdstjänster eller tillståndsgivning, så finns det utrymme för förbättringar.
Om en företagare misslyckas ska han eller hon inte behandlas som en nolla, utan få stöd att gå vidare. Om företagare lyckas med sitt företag och kan ge nya jobb, ska de ha beröm och erkänsla för det.
Gotland är ett litet samhälle där alla känner alla, nästan.
Vi måste bli bättre på att stödja utvecklings- och förändringsidéer, som olika individer vill pröva. Kan 80 procent av alla nya idéer lyckas, så är det en framgång för Gotland totalt sett.
Det är också oerhört viktigt, att om man inte lyckas i grundskolan eller gymnasieskolan, så ska man få fler chanser. Det livslånga lärandet och att växla mellan jobb och skola är en självklarhet i dagens samhälle och arbetsliv.
Viktigt är också att vår nödvändiga strävan efter en offensiv miljö- och klimatpolitik inte bara innebär restriktioner, förbud och höjda avgifter.
En offensiv miljö- och klimatpolitik måste leda till både bättre miljö och klimat, som tillväxt och nya jobb.