Trafikbrott ger för låga straff

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-01-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I frustrationen över hur svårt det är att få någon fälld för att vålla någons död på arbetsplatser sa någon att: ”Ska man mörda någon så ska man göra de på en arbetsplats, för då utreds det som ett arbetsmiljöbrott och då blir ingen blir fälld.”

En sanning med modifikation, men ändå en helt förståelig reaktion, utifrån hur arbetsolyckor med dödlig utgång hanteras utifrån lagar och praxis.

En liknande känsla har jag efter domen på en bilförare som med hög hastighet kört in i ett bärgningsarbete och dödat en brandman. I domen kan man läsa att tingrätten anser det utrett att bilförarens beteende är orsaken till dödsolyckan. Så här beskrivs det i Göteborgsposten, GP:

De, tingsrätten (redaktionens anmärkning), anser att ”förklaringen till olyckan måste vara kopplad till hans sätt att köra”. Rätten skriver att mannen kört in i olycksområdet med en för hög hastighet ”och därefter inte kunnat kontrollera situationen”. De skriver att det är okänt varför han inte lyckades bromsa: ”men en sannolik förklaring är som han själv antytt att han drabbats av stress och dödsångest vilket satt ned hans förmåga att handla riktigt och rationellt”.

Enligt GP:s artikel anser Tingsrätten däremot att det inte är utrett att föraren tagit medvetna risker.

Föraren som brustit i uppmärksamhet till den grad att han vållade en brandmans död dömdes helt enligt åtalet till villkorlig dom och 80 dagsböter. En dom som åklagaren är nöjd med då den följer praxis, för liknande händelser begångna av tidigare ostraffade personer.

Jag tycker det är ett på tok för lågt straff. Vilka signaler sänder det låga straffvärdet? Jag är ingen vän av att bara höja straffsatserna, men då vi ser en ökande oaktsamhet och vårdslöshet ute på våra vägar behöver staten ge signaler om att det inte är okey.

Arbetsmiljön för vägarbetare och räddningspersonal som arbetar på eller i närheten av trafikerade vägar är på grund av vissa bilförares beteenden uruselt. I somras tog räddningstjänster över hela landet fler beslut om att helt stänga av vägar under räddningsarbeten.

Vägar som tidigare hållits delvis öppna måste nu stängas helt då vissa bilförare inte tar hänsyn till arbetarnas liv och lem.

Även på Gotland tvingades räddningstjänsten stänga av vägarna helt under räddningsarbeten. Under sommaren ökade antalet olyckor på de gotländska vägarna. Enligt polisen berodde de flesta av olyckorna på bristande uppmärksamhet. Stress, mobiltelefoner och annat gör oss mer ouppmärksamma än vad som är lämpligt när vi kör bil. Bilarna blir bara större, säkrare och får kraftigare motorer och den ökade säkerheten ger många en känsla av att vara odödliga.

Vissa bilar är till och med svåra att köra under 80 kilometer i timmen trots moderna hjälpmedel som farthållare eller hastighetsbegränsare.

Orsakerna är många till den bristand uppmärksamheten och vårdslösheten och jag ser tyvärr ingen ljusning utifrån det beteendet jag ser på mina medtrafikanter och att vi får se fler poliser på våra vägar i närtid känns inte heller troligt.

Därför måste staten sätta ner foten och ökar på straffen för vårdslöshet i trafiken och vållande till annans död i samband med trafikbrott.