I dag tänker jag besvara två av de artiklar som i dagarna kommenterat ledare jag skrivit.
Först blir det ett svar till Conny Sjödin vars debattartikel ni kan läsa här nedanför.
Det jag försökte förmedla med mina ledare om Destination Gotland (DG) och miljön var den klimatmedvetenhet som sprider sig bland resenärer. Vi får med allt tätare intervaller rapporter via media hur människor börjar tänka sig för när de gör sina resor. Många vill att det klimatspår som resan lämnar efter sig ska vara så litet som möjligt.
Flygskam och smygflyga är två nya uttryck som tillkommit genom den debatt som förts angående flygets klimatpåverkan. Flygskammen har blivit så stor att många som ändå väljer flyget inte längre lägger ut bilder från avgångshallar, ankomsthallar eller flygresan, därav uttrycket smygflyga. Flygbolag har börjat möta flygskammen med reklam för resor där flygplanen drivs med miljövänligare bränsle och kallar dem ”Gröna avgångar”.
När DG:s färjor diskuteras utifrån deras miljöpåverkan florerar en hel del olika siffror. Några pekar på en större negativ miljöpåverkan än flyget. Frågan är om vi snart får lära oss uttrycket Gotlandsbåtskam, och att resenärer väljer andra resmål. För en turistdestination som Gotland skulle det var riktigt illa. Att inte vara medveten om riskerna och att inte försöka möta upp den klimatmedvetna resenären med bra alternativ kan drabba den gotländska besöksnäringen hårt. Därför föreslog jag att DG skulle inför ”Gröna avgångar”. Exempelvis genom att minska hastigheten under natt-turer.
Jag ser tillbaka på den tiden då det fanns ordentligt med hytter i vilka man kunde sova rätt bra. Den tidens nattresor kan knappast jämföras med de natt-turer som går i dag med de snabba färjorna. Nu med de korta restiderna är det inte lönt att försöka sova och därför blir det rätt stimmigt på båten.
Det vi också kan fundera på är om vi gotlänningar inte ska behöva dra vårt strå till stacken när det gäller att rädda vår jord från allt för stora klimatförändringar. Jag anser att det är bättre att vi redan nu är beredda att hitta lösningar som passar oss innan vi blir tvingade till förändringar som inte passar lika bra.
Den andra artikeln jag vill kommentera är en insändare undertecknad ”Besviken läsare”. I insändaren som publicerades i tisdagens GT ger skribenten uttryck för ”att troll-beteendet från nätet flyttat in i papperstidningarna”. Detta då jag vid tre tillfällen i en och samma ledare kallat budgetreservationen, som Moderaterna och Kristdemokraterna fick hjälp av Sverigedemokraterna att rösta igenom i december, för servettskiss.
Jag håller i detta fall inte med skribenten. Servettskiss är numera ett välkänt uttryck för den 28 sidor korta skrift som till stor del styr landets ekonomi. Statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) är två exempel på politiker som i debatter använder uttrycket. Till och med Expressens ledarredaktion har gett Löfven rätt i sak i en ledare publicerad den 12/12 som avslutas: ”Oavsett vad man tycker om sakinnehållet i M:s och KD:s budget är det en olycka att Sverige nu ska styras med en servettskiss.”
Det är inte ett ”troll-beteende” att använda kreativa benämningar på politiska motståndares förslag. Visserligen kan man reta sig på de uttryck som får fäste och som kommer från politiska motståndare. Jag gillar exempelvis inte Carl Bildts odödliga? uttryck ”rödgrönröra”, men jag anser inte att de politiska ledarredaktioner eller journalister som använt uttrycket kan anklagas för att vara nätt-troll. Det är snarare uppiggande när det dyker upp nya uttryck i den politiska debatten så länge det gäller förslag och politik och inte övergår till personangrepp.