Så var då den politiska vardagen igång igen. De gotländska politikerna var i måndags helt eniga i frågan om en ny regionindelning.
Politikerna som under mötet lyssnat på Håkan Bryngelsson från SKL som bland annat redogjorde för de stora och snabba kostnadsökningarna som drabbar svensk sjukvård. Kostnadsökningar som skulle kräva i snitt 13 kronors skattehöjningar om inget görs för att motverka dem. Alla landsting går med minus, och Gotlands ekonomiska problem är långt ifrån värst i landet. Nya regioner är en av vägarna att gå för att få ner kostnaderna.
I torsdags på Regionstyrelsens möte var politikerna helt plötsligt inte eniga längre. Den borgerliga minoritetens förståelse för att den gotländska sjukvårdens ekonomiska problem var som bortblåst. De åtgärder som nämnden och förvaltningen beslutat om och genomför kan inte ge de besparingar som det landsomfattande eskalerandet av sjukvårdskostnaderna kräver för att få den gotländska sjukvårdens kostnader i ballans.
Därför vill den rödgröna majoriteten ge Hälso- och sjukvårdsnämnden rätt att gå 80 miljoner över budget. Något den borgerliga minoriteten milt sagt är motståndare till.
Jag har tidigare skrivit om de över 100 sparförslag som det arbetas med, jag har skrivit om den översyn av organisationen som görs, men all den informationen verkar den borgerliga minoriteten glömt bort.
Den borgerliga minoriteten har dessutom inga egna seriösa förslag på vilka besparingar eller inkomstökningar som skall göras.
En av åtgärderna som nu görs är att flytta administrativa arbetsuppgifter från bland annat läkare och sjuksystrar för att de skall kunna ägna mer tid till patienterna. Detta görs på begäran av den patientnära personalen. Den administrativa personalen kommer då få mer att göra. I det läget lägget vill den borgerliga minoriteten spara 10 procent på administration! Om det råkar finnas administrativa arbetsuppgifter som är onödiga skall dessa givetvis inte utföras, men jag är tveksam till om 10 procent av den administration som sker i dag är onödig utifrån de krav som finns. Jag skulle till och med kunna säga att inte ens 1 procent av administrationen är onödig utifrån de krav som finns.
Menar då den borgerliga minoriteten att den administrativa personalen dels skall ta över arbetsuppgifter från den patientnära personalen och samtidigt bli 10 procent färre? Snacka om att det skulle leda till en enorm arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö. Förslaget att spara 10 procent på administration är inte seriöst.
Innan sommaren då denna debatt också rasade skrev jag att den borgerliga minoriteten var oseriös och populistisk som bara gnällde utan att ha egna förslag. Då skrev Eva Bofride politisk chefredaktör på Gotlänningen att jag var okunnig för visst fanns de förslag. Jag bad då Eva Bofride att hjälpa mig och er läsare genom att berätta för oss vilka förslag det var som jag helt uppenbart inte uppfattat att de borgerliga lagt.
Jag har ännu inte fått något svar på det. Troligen för att de inte finns några förslag. Det vi hör nu från den borgerliga minoriteten är ett mycket högt tonläge, men bakom de höga tonerna ekar de egna förslagen tomma. Talesättet ”Tomma tunnor skramlar mest” har aldrig varit mer aktuellt.