Varje år sedan 2001 har länsstyrelsen bedömt att det råder bostadsbrist i Visby, medan resten av ön är i balans. Särskild brist har staden på hyresrätter, och små lägenheter. Kötiden för hyresrätter är lång, nästan tre år i kötid krävs för att få tag i en enrumslägenhet på Gotland. Ett växande universitet, fler gotlänningar, och planer på bättre starkare företagsklimat ställer krav och inger förhoppningar. Men bostadsbristen i Visby är en bromskloss för utvecklingen.
Jag är den första att skriva under på att hela ön ska leva, och att fler borde ges förutsättningar att bo över hela Gotland. Men så länge Visby erbjuder de största arbetsgivarna och ett universitet måste bostadsförsörjningen i staden vara i balans. Om vår målsättning är att de som studerar på Campus Gotland ska stanna på ön en längre tid måste det finnas bostäder när de har tagit examen – på samma sätt som alla andra unga på ön måste ges möjlighet att flytta hemifrån.
På Gotland bor unga hemma längre än genomsnittet i övriga Sverige. Vid 21 års ålder bor fortfarande 70 procent av männen och 54 procent av kvinnorna fortfarande hemma. Tillgången till små och billiga bostäder för unga listas som en av de största bristerna, länsstyrelsens årliga analys. Detta samtidigt som Gotland tappar personer i åldersgruppen 18-24 varje år. Fler unga lämnar alltså Gotland än vad som flyttar hit.
Det är positivt att regeringen tagit tillbaka investeringsstödet för byggandet av hyresrätter, men frågan är om det räcker. I många delar av landet är bostadsbristen betydligt mer akut än vad den är på Gotland. Sämst i klassen är Stockholm, som verkar helt oförmöget att hantera den katastrofala bostadssituationen som råder i huvudstaden. Det stora problemet idag är att bostadsbristen är ett nationellt problem men beslutsfattandet ägs av kommunerna. Här borde politikerna fundera över om det kan vara värt att utreda mer drastiska åtgärder.
Regelförenklingar är ett första steg, större statliga investeringar är ett annat. Regionen har en ambitiös plan för bostadsförsörjningen, och en ny stadsdel på Visborgsområdet kommer växa fram de närmaste åren. Men det finns ingen tid att förspilla om vi vill få unga att stanna på Gotland. Av många viktiga framtidsfrågor kan det här vara en av de mest akuta.
Gotland har ett mål om att vara 65 000 invånare om nio år. Det är en rejäl bit kvar till det målet, och det finns ingen chans att nå det om vi inte tar krafttag mot bostadsbristen i alla samhällsgrupper. Det fungerar inte att bygga stora, dyra lägenheter för personer som redan är etablerade på bostadsmarknaden. Det är möjligtvis vad som ger några byggherrar snabba pengar i fickan, men det är vad som bygger en ojämlik och ohållbar bostadsmarknad.
Vill vi att alla gotländska ungdomar ska kunna ha möjlighet att stanna här och utvecklas, arbeta, och studera, ja – då måste det finnas bostäder. Enkla, billiga, mindre hyresrätter. Det finns ingen genväg till lösningen på det problemet annat än att sätta igång och bygga.