Gotland är unikt och har en unik natur. Natur som också är väl värd att skydda, men i vilken utsträckning? Efter min ledare den 19/1 blev jag inbjuden till Länsstyrelsen för att informeras om deras verksamhet. En inbjudan jag tackade ja till.
Det blev en trevlig eftermiddag där jag fick mycket bra information av Landshövdingen och hennes ledningsgrupp. Det som jag blev mest intresserad av var de olika naturskydd som finns och är på gång på vår ö.
Hur stora är dessa? Hur många fler och hur mycket större kan de bli? Hur mycket av Gotlands yta är ointressant ut naturskyddssynpunkt? Och hur mycket finns kvar att skydda om det finns behov för det?
De siffror jag fått fram och som jag checkat av med Länsstyrelsen är följande. Upp till 63 procent av Gotlands yta kan vara mer eller mindre ointressant ur naturvårdssynpunkt. Det är bebyggelse, skog som inte är 120 år vilket är gränsen för gammal skog, odlad mark samt Tofta skjutfält.
De olika naturskydden, förutom strandskyddet, uppgår till nio procent av Gotlands yta. Då räknar jag med de överklagade skyddsområdena runt Bäste träsk, vilka jag ser som klara, även om formerna för skyddet kan ändras. För Nordkalks skull hoppas jag att jag har fel.
Strandskyddet som är mer svårberäknat blir mellan tummen och pekfingret två till fem procent av Gotlands yta.
Det finns fyra stora stråk av oskyddad och opåverkad natur kvar på Gotland som i så fall kan bli aktuella för att skyddas.
File hajdar med mera, öster om Tingstäde träsk i ett rätt stort stråk i nord-sydlig riktning. Ett myrområde söder om Gothem samhälle med bland annat Sinkmyr. Ett stråk som sträcker sig över hela ön från Fröjel till Östergarn samt ett område runt Visby, merparten öster om stan.
Kraven från EU angående Natura 2000 områden gör att Sverige måste skydda minst 20 procent av sin areal. Om vi ska skydda 20 procenten av Gotland, vilket det inte finns krav på, måste omkring hälften av den kvarvarande oskyddade och orörda naturen skyddas.
I tisdagens GT kunde vi i artikeln om den nya elkabeln, att Naturskyddsföreningen inte tror på någon större utbyggnad av vindkraften på Gotland. Detta då de senaste vindkraftsparkerna inte blivit av på grund av deras för stora inverkan på de höga naturvärdena. Nu har tydligen även vindkraft blivit miljöförstörande.
Regeringen lovade i samband med beslutet om Natura 2000 för bland annat Ojnareskogen att det inte skulle bli fler natura 2000 områden på Gotland. Trots det fortsätter Naturvårdsverket att jobba med ett förslag på utökat Natura 2000 område som direkt skulle drabba Cementas verksamhet.
Den 4 mars skrev regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) en krönika på den här sidan där han starkt ifrågasätter Naturvårdsverkets arbete.
I dagarna har Moderaternas riksdagsman från Gotland Jesper Skalberg Karlsson skrivit en kritisk interpellation till näringsminister Mikael Damberg (S) på samma ämne.
Även Centerpartiet har tidigt visat att även de motsätter sig Naturvårdsverkets förslag på utökat Natura 2000 område på File hajdar.
De gotländska politikerna från de stora partierna är överens, men vilken väg kommer vi att få ta? Hur mycket orörd natur vill och måste vi spara? Och hur mycket utveckling, bra eller dålig, måste stå tillbaka? Det är vid det vägvalet vi står i dag.