Valet kommer bli en nagelbitare

Fullmäktige. Hur blir valresultatet 2018?

Fullmäktige. Hur blir valresultatet 2018?

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-07-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valutgången nästa år på Gotland känns riktigt oviss. Med de stora rörelserna i opinionen kan man förvänta sig konsekvenser på Gotland. Vad gör det med majoritetsförhållandena i fullmäktige - och hur påverkar det riksdagsmandaten? Gotlands Folkblad dammar av spåkulan och ger några ödmjuka gissningar.

Något som blir särskilt intressant att bevaka är vad som sker på högerkanten. Centerpartiet stormar just nu fram i opinionen, samtidigt som Moderaterna dalar som ett höstlöv. Skillnaderna i röstetal mellan partierna på Gotland är inte astronomiskt stora - det finns alltså en överhängande risk att centern blir största borgerliga parti i både riksdagsval och regionval på Gotland. I fullmäktige har C och M växelvis varit störst i det borgerliga blocket. Men det skulle vara ett dramatiskt skifte om Centerpartiet knep ett av de gotländska riksdagsmandaten.

Centern har inte haft en gotländsk riksdagsplats sedan Gunhild Bolander lämnade riksdagen 1994, centerns styrka på Gotland till trots. Troligtvis ser också centern att den här öppningen finns, och kommer satsa ordentligt på att se till att partiets framgångar nationellt får genomslag på nationell nivå. För första gången på två decennier kan det vara möjligt, de nationella siffrorna brukar ha viss effekt på Gotland.

Det allra mesta pekar också på att centern behåller positionen som största borgerliga parti i fullmäktige. Frågan är om det räcker för att kunna bilda en ny majoritet.

Tidigare har väckts förslag om att Gotland ska bli en valkrets vid valet till regionfullmäktige. Idag är Gotland indelat i tre - Visby, söder och norr. Mandaten i fullmäktige är således fördelade över de tre valkretsarna. Med en valkrets räknas hela Gotlands röster samlat. Det påverkar definitivt valresultatet. Skulle vi haft en valkrets i förra valet hade Kristdemokraterna kommit in i fullmäktige, och Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ hade troligtvis plockat varsina ytterligare mandat. Valutgången kan mycket väl resultera i ett fullmäktige utan att ett av blocken får egen majoritet. Då kommer nya majoriteter att krävas.

Kompromissviljan i fullmäktige, till skillnad från riksdagen, har hittills varit relativt stor, den hårda retoriken till trots. Det var inte så länge sedan som en enig regionstyrelse ställde sig bakom en budget för att komma tillrätta med de ekonomiska problemen. Om båda blocken saknar majoritet kommer vi med största sannolikhet se någon form av ny koalition efter nästa val.

Centerpartiet gör nog klokast i att inte lägga champagnen på kylning riktigt än. Det är lång tid kvar till valet, och det återstår att se om partiets rusning i opionen kommer att kulminera och stabilisera sig på lägre nivåer. Den nuvarande majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen har också en uppförsbacke i att behålla och vinna nya mandat i fullmäktige. Det kommer att bli en intressant valrörelse.

Och nog blir den riktigt spännande, valnatten den 9 september 2018.