Välfärd utan vinstintresse

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Ledare Gotlands Folkblad2014-11-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För att slåss för de privata välfärdsföretagens rätt att jaga största möjliga vinst plockar Eva Nypelius (C) fram valfrihetsargumentet. Får inte välfärdsföretagen ta ut vinst minskar medborgarnas valfrihet, menar hon.

Men valfriheten är inte beroende på vinsterna. Inom skolan har elever och föräldrar på Gotland valfrihet att välja vilken skola eleverna ska gå i. Det gör att många som bor utanför Visby istället väljer skola i Visby. Antingen den riskkapitalägda Athene eller någon av de kommunalt drivna skolorna.

Det är fritt fram att lista sig på vilken vårdcentral som helst på Gotland. I mån av plats. På grund av bristen på platser är valfriheten mycket begränsad att välja plats i särskilt äldreboende.

Ska det vara verklig valfrihet krävs en stor överkapacitet, vilket är ett resursslöseri med skattepengar.

Eva Nypelius tar avstånd från riskkapitalbolagens vinstjakter, men vill skydda de olika lokalt ägda välfärdsbolagens rätt att jaga vinster i välfärden. På Gotland finns några lokalt ägda välfärdsbolag, som lyckats göra sina ägare till miljonärer. De bedriver en bra verksamhet, men vill väl en dag lösa in vinsten och sälja bolaget. Precis som de två duktiga rektorerna gjorde med Athene.

Köpare då blir ofta ett stort riskkapitalbolag, som sätter vinsten framför allt och gärna utnyttjar skatteparadis för att slippa betala skatt i Sverige.

I kapitalismens väsen ingår att företagen blir allt större och strävar efter monopol eller oligopol. I privat hemtjänst i Sverige dominerar fyra koncerner med 70 procent av marknaden. Dessa bolag styrs och domineras av män! Förutom valfriheten för brukarna, värnar Eva Nypelius valfriheten för personalen att kunna välja arbetsgivare. I enskilda fall kanske någon kan gå från kommunal till privat arbetsgivare och få bättre lön och villkor.

När Lärarförbundet kollade läget fann de att grundskolelärare tjänade 500 kronor mindre i månaden i privata skolor jämfört med kommunala.

På gymnasierna tjänade de 1700 kronor mindre i månaden på privata gymnasier jämfört med kommunala. Vinsten i de privata bolagen skapas genom minskade personalkostnader. Ola Lindvall (C) tycker jag ska sluta klanka på personalen på privata välfärdsföretag. Jag tycker det är jätteviktigt att ledningarna för olika äldreboenden är noga med att all vård och omsorg ska vara av högsta kvalitet. Det gäller både kommunalt och privat drivna äldreboenden. Det finns förbättringsarbete att göra på Pjäsen, liksom på andra äldreboenden på Gotland.

Min poäng var att de rödgröna nu måsta satsa stenhårt på att göra regionen till en attraktiv arbetsgivare och att använda bra personalpolitik till att nå högsta kvalitet på regionens välfärdstjänster.