Vänsterpartiet var först ut

Jonas Sjöstedt (V). Vänsterpartiet var först ut av partierna i Almedalsveckan.

Jonas Sjöstedt (V). Vänsterpartiet var först ut av partierna i Almedalsveckan.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Folkblad2017-07-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var Vänsterpartiet som hade fått äran att inleda årets Almedalsvecka. När partiledaren Jonas Sjöstedt under förmiddagen blev intervjuad av TT gav han en hel del svar på hur Vänsterpartiet ser på samhället och hur de vill förändra det.

Den första frågan blev direkt kopplad till att varken polis eller regionen förhindrat en nazistisk organisation att hyra mark eller att få hålla tal. Jonas Sjöstedt var tydlig med att den lagstiftning vi har är bra och att den inte skall ändras, utan bara användas hårdare.

Han tycker bland annat att lagstiftningen är så pass tydlig att polisen borde kunnat säga nej till deras ansökan om Almedalsveckan och istället erbjudit annan plats och/eller annan tid. Sjöstedt anser att den lagstiftning vi har runt rätten till att få hålla möten på allmän plats tydligt ger signaler om att människors säkerhet skall gå före rätten.

Sjöstedt menade på att när vi nu ser ett nazistiskt parti med tydlig koppling till grov kriminalitet kan lagstiftningen användas för att inte ge dem tillåtelse till att hålla tal. I alla fall inte under Almedalsveckan i Almedalens närhet. Jonas Sjöstedt nämnde också att de demonstrationer som nazistiska organisationer genomför på exempelvis förintelsens minnesdag, inte borde ha fått genomföras just den dagen.

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet förordar med andra ord inte ett förbud mot nazistiska eller demokratifientliga organisationer, vilket många andra gett uttryck för i debatten kring årets Almedalsvecka.

Annars var det klyftorna i samhället som Jonas Sjöstedts intervju handlade mest om. Vänsterpartiet är nog det parti som är mest tydliga med att de vill ha en större utjämning av landets samlade resurser. Sjöstedt vill se förändringar i skattesystemet, där bland annat skatten på kapital höjs och därmed blir mer jämlik skatten på arbete. Han vill också se ett tak i rätten till att göra avdrag samt mindre möjligheter till Rut-avdrag.

Här finns en stor skillnad mot de borgerliga partierna som i slutet av förra veckan gick ut med att de vill bygga ut möjligheterna till Rut-avdrag. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet ser hellre att skattemedel går till de som behöver det, än till människor som ändå har råd att bekosta skötseln av sina hem själva.

Att Rut-reformen skapat jobb såg Sjöstedt som självklart då en bransch subventioneras så kraftigt av staten. Men om pengarna istället använts i skola, vård och omsorg så hade minst lika många arbeten skapats inom välfärden. Jobb med kollektivavtal och därmed schysta löner och villkor för de anställda.

Jonas Sjöstedt var också stolt över de två miljarder kronor per år för att förbättra arbetsvillkoren inom vården, som Västerpartiet och regeringen kommit överens om.

Slutligen var Jonas Sjöstedt tydlig angående vinster i välfärden när han sa att huvudregeln ska vara att det överskott som blir ska återinvesteras i företaget för att de som nyttjar tjänsterna ska få det ännu bättre.

Något jag kan tycka är självklart. För varför ska vi nöja oss med en lägre nivå och se skattemedel försvinna iväg, när verksamheter istället skulle kunna bli ännu bättre.