Våra storföretag går bra

Volvo visar upp en eldriven lastbil, som är en sopbil.

Volvo visar upp en eldriven lastbil, som är en sopbil.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare Gotlands Folkblad2018-07-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Borgerliga debattörer brukar påtala vikten av företag eftersom de tjänar pengar, betalar skatt och sysselsätter folk.

En belysande bild av svenska företag är av ett timglas: bred fot och topp samt smal midja. Med det menas att det finns många småföretag, ofta enpersonsföretag, och många storföretag. Gällande de senare får de ses som uppmätta i ekonomisk omsättning och anställda.

De stora företagen är egentligen inte så många. Men de är många för att vara i, eller kanske från, ett litet land med tio miljoner invånare.

Mellan dem finns ett fåtal medelstora företag. Det har sagts att i Sverige är det svårt för små företag att växa till att bli medelstora, oklart i hur hög grad det fortfarande stämmer.

De företag som grundades i Sverige, och växte sig stora, kom att på olika sätt växa sig ur landet. Visserligen finns många anställda och produktion kvar här. Men de flesta anställda, en del produktionsanläggningar och ägarskap, helt eller delvis, kom att hamna i utlandet.

I en del fall har ursprungligen svenska (stor-)företag köpts upp eller slagits ihop med andra stora företag.

Ett av de "svenska" storföretagen var, och är, Volvo. Det grundades 1927 för tillverkning av personbilar, men även lastbilar. För 20 år sedan såldes personbilsdelen till Ford i USA.

Efter finanskrisen 2008 startade en process i vilken Ford avyttrade personbilstillverkaren Volvo. Kinesiska Geely blev dess ägare.

Det som heter Volvo tillverkar nu främst lastbilar och bussar. Detta Volvo kom 19 juli med sin rapport för andra kvartalet i år. Den visade ett rörelseresultat på 12 377 miljoner kronor. Det var mer än andra kvartalet i fjol. Då var rörelseresultatet 8 402 miljoner kronor.

Siffrorna rörande vinst före skatt är 11 685 miljoner kronor, jämfört med 7 885 miljoner kronor samma kvartal året före. Omsättningen hade ökat andra kvartalet i år, jämfört med samma period för ett år sedan, med 18 procent.

I kronor innebar det från 87,9 miljarder till 103,6 miljarder. Det är rekordhögt.

Rörelsemarginalen det kvartalet var 11,9 procent. Det var över förväntan och en hög marginal.

Antalet ordrar på lastbilar detta kvartal var 60 656 för Volvo. Samma kvartal för ett år sedan var ordrarna 55 265. Det är en ökning med nästan 5 400 eller tio procent.

Det är glädjande att det går bra för de svenska företagen, storföretagen och Volvo. På 60-, 70-, 80- och 90-talen, hette det "Går Volvo bra så går Sverige bra". Eller om det var tvärt om. Det verkar stämma fortfarande.

Om det är Volvos produkter som håller hög och prisvärd klass, företagsklimatet i Sverige som är bra, den internationella högkonjunkturen, den låga kronkursen, eller allt ihopa, som gör att det går bra för Volvo kan diskuteras.

Det är i alla fall positivt att det går bra ekonomiskt för Volvo, och Sverige, med hög bnp och god bnp-tillväxt.

Det har varit många år, och valår, då det varit kris, dålig konkurrenskraft för de svenska (stor-)företagen och förlustsiffror för Volvo, som då innehöll personbilsdelen också. Så dystert är det inte nu.

Om regeringen kan ta åt sig äran av att det går bra kan diskuteras. I tider när det gått dåligt har i alla fall regeringar beskyllts för att åtminstone delvis rå för det, till följd av sin politik eller avsaknad av bra politik.