Vårdpersonal en bristvara på ön

För få. Vårdpersonal är ett nutida och framtida bristyrke på Gotland enligt Arbetsförmedlingen.

För få. Vårdpersonal är ett nutida och framtida bristyrke på Gotland enligt Arbetsförmedlingen.

Foto: Bengan Zettergren

Ledare Gotlands Folkblad2015-04-08 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ibland kan man höra folk slänga ur sig att det väl ”bara är för de arbetslösa att ta de jobb som finns”. Och visst vore det ljuvligt om det vore så enkelt. Men Arbetsförmedlingens analys (december 2014) av den gotländska arbetsmarknaden visar att både offentliga och privata arbetsgivare säger att man har problem med att rekrytera personal med rätt kompetens till lediga tjänster. 40 procent av de offentliga arbetsgivarna och 16 procent av de privata säger att man märkt av den problematiken under året.

Arbetsförmedlingen kartlägger också vilka yrkesgrupper det är brist på och vilka vi har överskott av på ön. På Gotland har vi brist på sjuksköterskor, undersköterskor, tandsköterskor och – hör och häpna – slaktare. Gotland behöver också fler socialsekreterare och fler lastbilsmekaniker. Det här är yrken som är bärande i vår välfärd och vårt näringsliv, att satsa långsiktigt på att stärka de yrkesgrupperna är att möjliggöra för tillväxt på Gotland.

Faktum är att det är beklämmande att de här frågorna diskuteras så lite på ön. Visst – personalbristen i vården får en del utrymme i media. Men inte i proportion till hur stort det här problemet verkligen är. Tänk om politiker, företagare, och ledande företrädare överallt skulle prata lika mycket om resursbristen i vård och omsorg som man skriker sig blå över Svenskt Näringslivs företagsklimatrankning? Här finns självklart inget motsatsförhållande. Det är bara en illustrativ jämförelse.

Men en bra välfärd är en förutsättning för fler jobb och tillväxt. På samma sätt som fler i arbete och tillväxt möjliggör större satsningar på välfärd. Men Arbetsförmedlingens siffror från december förra året visar att vi måste komma tillrätta med den brist på arbetskraft som råder i vissa yrkesgrupper på ön. Det minskar arbetslösheten, skapar en säkrare vård och omsorg, och är dessutom en av de bästa långsiktiga investeringar vi kan göra.

För att komma tillrätta med problemet handlar det framförallt om att erbjuda de som idag är arbetslösa utbildningar för att kunna ta de bristyrken som finns. Campus Gotlands nystartade sjuksköterskelinje på ön är ett lysande steg i rätt riktning. Men här måste också Arbetsförmedlingen få större frihet att agera lokalt, tillsammans med de lokala arbetsgivarna. I dag är Arbetsförmedlingen alldeles för hårt styrd och reglerad uppifrån, vilket är förödande för den flexibilitet som krävs för att skapa bästa möjliga förutsättningar som just här på Gotland.

Arbetsgivarna på ön uttrycker i Arbetsförmedlingens rapport en försiktig optimism – efter några hundår i finanskrisens kölvatten verkar vi vara på väg mot bättre tider. Men den utvecklingen är inte förutbestämd, den sker inte bara av sig själv. För att vi ska fortsätta den positiva utvecklingen måste det till rejäla politiska insatser. Och fram tills att vi anställt tillräckligt med sjuksköterskor, socialsekreterare, och tandsköterskor så borde det här problemet vara förstasidesnyhet. Varje dag.