Varifrån tar vi resurserna?

Foto: Bertil Ericson/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-03-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan gick försvarsmakten ut med att de behöver stora ekonomiska tillskott för att långsiktigt klara av det uppdrag de fått av riksdagen.

Några dagar tidigare var det polisen som gjorde samma sak, det vill säga bad om ekonomiskt tillskott för att långsiktigt klara av sitt uppdrag.

På Gotland har bland annat de boende vid enskilda vägar utan statsbidrag protesterat över att snöröjningen blivit indragen. Nu har de protesterna inte hörts i den utsträckning de hade gjort om vi haft en vinter med snö.

I onsdagens Gotlands Allehanda kunde vi läsa om de problem som personal inom hemtjänsten i Klintehamn upplever. Problem som också de till stor del beror på för små resurser.

Samma dag i samma tidning, GA, kan man på ledarsidan läsa hur den politiska chefredaktören Mats Linder ser på de lösningar som Socialdemokraterna gör eller tänker göra. Olika nya förslag för att öka statens inkomster så att staten får in de resurser som välfärden kräver.

Mats Linder tycker att samtliga förslag är negativa. En insändare på samma tema hade Jesper Skalberg Karlsson (M) i torsdagens GA, där regeringens alla förslag att öka inkomsterna till staten förkastas.

När Region Gotland inför nya taxor för hyra av mark under Almedalsveckan, görs uträkningar som visar på att regionen på detta sätt skapar nya inkomster. Något som regionens företrädare förnekar. De beräkningarna som GT gjort kan vara riktiga, men journalisten som gjort uträkningarna beskriver dem som osäkra, då han saknar de underlag han begärt från regionen.

Då hela principen för den nya taxan skiljer sig markant från den gamla, blir också möjligheterna till att jämföra med förra sommaren svår. Men det jag reagerar på är den allmänt negativa inställningen till att regionen får mer pengar till sina verksamheter. Exempelvis mer pengar till hemtjänsten i Klintehamn eller snöröjning på landet.

När förändrades inställningen till skatter och avgifter från att ses som samhällets resurser till att ses som en fara för samhället. Visserligen var de nya taxorna för uthyrning av mark under Almedalsveckan, utifrån beslutsunderlagen, inte tänkta att ge några stora inkomstökningar.

Men om det nu skulle visa sig att det ändå blir så, varför är det så fel att lyckas paketera en inkomstökning på ett sätt som de flesta tycker är både bra och rättvist? För ingen, vad jag hört, tycker det är fel att de som hyr får betala för de ytor de hyr. Jag har inte hört att någon ifrågasätter att den skeva taxan rättas till. En taxa som innebar att en liten utställare hade över 900 procent högre hyra per kvm än några av de större utställarna.

Här nedan har Patrik Thored (M) gett sin syn på min ledare från i onsdags. En ledare där jag ifrågasatte Thoreds sätt att driva hans extrema tolkning att den nya Almedalstaxan blir dubbel för hyra av mer än 100 kvm. Den frågan ger Thored inget svar på.

Däremot uppmärksammar han mig på att den vän jag refererade till inte var någon vän, utan en journalist han kontaktat i frågan om den nya taxan. Så tydligen har Thored suttit själv och klurat ut den extrema tolkningen av beslutet. En tolkning som ingen annan gjort, men som skulle få förödande konsekvenser om Thored lyckade driva igenom den. Frågan om Thored tänker driva frågan fick jag inte heller svar på, vilket gör mig oroad.