Region Gotland visar 63 miljoner kronor i underskott för verksamhetsåret 2015. Det är inte bra, men det finns absolut lösningar. 2011 bodde jag i Västervik och just det året blev en vändning för Västerviks kommun.
För tredje året i rad gjorde kommunen då ett underskott, och det var dessutom ett rekordstort underskott. Västerviks kommun hade en budget som var mindre än hälften av Region Gotlands budget. Rekordunderskottet landade på 59 miljoner kronor.
Som jämförelse blev Västerviks underskott nära 3,5% av budget, medan underskottet Region Gotland gör för 2015 är 1,4% av budget. Den politiska kris som detta utlöste, upplöste den borgerliga majoriteten, mycket på grund av de krav på skattehöjningar, från de borgerliga småpartierna, som Moderaterna vägrade gå med på. Moderaterna tog istället hjälp av Socialdemokraterna för att reda ut problemen en gång för alla.
Kommunen tog in utomstående konsulter som hade haft liknande uppdrag i många andra kommuner och landsting för att de helt undantagslöst skulle hitta lösningar. Konsulterna hade inga som helst kopplingar till Västervik som ort eller till Kommunens verksamhet eller anställda.
Beslutet att ta in konsulterna blev naturligtvis hårt kritiserat, då de inte var gratis, men deras arbete gav verkligen resultat. Västerviks kommun lyckades vända de negativa siffrorna redan till verksamhetsåret 2012 och har sedan dess bara redovisat överskott, utan en enda skattehöjning.
Martin Andersson och Jerry Pham, studenter på Ekonomihögskolan på Linnéuniversitetet har gjort en studie om den makalösa vändningen. De kom till följande slutsats om orsakerna bakom underskottet och vad som gjort att det vänts till överskott.
”Studien har visat på att anledningen till det stora underskottet framförallt hade att göra med att budgeten under 2011 inte följdes upp på ett bra sätt. På grund av detta blev inte de ansvariga politikerna informerade och fick inte heller chansen att göra något åt saken.
Västerviks Kommun har idag en mer decentraliserad budgetprocess som har lett till ökad motivation och engagemang bland medarbetare. Förändringar i budgetprocess och budgetuppföljning har också bidragit till förbättrad kommunikation vilket har ökat tryggheten bland kommunens företrädare.”
Givetvis ledde underskottsbekämpningen också till besparingar, men som studenterna skriver fanns de stora problemen i kommunens organisation. Jag tror att de utomstående konsulterna var nyckel till lösningarna.
Tjänstemän och politiker som dagligen jobbar med dessa frågor blir lätt hemmablinda, precis som alla vi andra. Det behövs nya ögon och öppna sinnen för att upptäcka att kejsaren är naken.
Dessutom är det lätt att ta för stor personlig hänsyn till medarbetare och arbetskamrater, speciellt på en så liten och geografiskt avskild plats som Gotland.
Så mitt tips till de gotländska politikerna är att låta någon utomstående ta sig en ordentlig titt på hur Regions Gotland driver och organiserar sina verksamheter, då är möjligheten stor att underskott vänds till överskott.