”Nej, men kanske inte så att det ska stå hur många korvar jag har köpt i förrgår och så vidare”. Nu ska vi leka en gissningslek: är detta ett citat av en korvmissbrukare? En ägare av en korvkiosk? Korventusiasten Edward Blom? Nej – det är Sveriges statschef som har uttalat dessa bevingade ord, som svar på den riksdagsmajoritet som 2011 krävde mer insyn i hur hovet spenderar skattepengar. Man tar sig för pannan. Men trots, milt sagt, luftiga uttalanden som ovan, och den bristande insyn vi har i hovet, så är stödet för monarkin i Sverige starkt.
SOM-institutet, som regelbundet mäter svenska folkets inställning till monarkin, visar att bara en dryg femtedel av folket vill avskaffa monarkin. Över hälften vill bevara den, och resten har ingen åsikt. De här siffrorna har också legat relativt still, trots skandaler och bröllop.
Starkt är stödet, oavsett hur man vrider och vänder på siffrorna. I alla samhällsklasser, i alla landsändar och i alla åldersgrupper är en klar majoritet för att behålla monarkin.
Nästan alla politiker i riksdagen är för republik. Det finns klara demokratiska och politiska poänger med att övergår till republik. Dels strider det mot grundläggande demokratiska principer att ett lands statschef bestäms av arvsmassa och inte folkmassa. Dels har vi idag alldeles för dålig insyn i hovet och hur våra skattepengar spenderas.
Men det är inte riktigt så enkelt som att bara avskaffa den tusenåriga tradition som monarkin utgör. Det dyker då och då upp små fönster när republikanska politiska strömningar kan få utlopp. Ett sådant fönster var på 1970-talet. Olof Palme sade när den nya grundlagen antogs 1976 att Sverige nu var ”ett penndrag bort från republik”. 68-generationens vänsterströmningar gav inte med sig, och den stabila grunden under monarkin såg ut att ge vika. Sedan gifte sig kungen med drottning Silvia – och republikanerna fick omedelbart dra sig tillbaka från fronten. Samma sak vid kronprinsessan och prins Daniels bröllop. Republikanerna kuvas tillfälligt och får vänta på nästa fönster.
Dragningskraften i kronprinsessparet är inte det enda som sätter käppar i hjulet för införandet av republik i Sverige. Ett stort problem är att det inte finns någon bred organisering mot monarkin idag. Det är alltid enklast att organisera en grupp människor för någonting istället för mot någonting - och det finns ingen bred samsyn i vad alternativet till monarkin är idag. Man vill ha bort kungen – men sen då? Och republikanernas enda intresseorganisation, Republikanska Föreningen, är så taffliga i kommunikation och budskap att de inte heller är något att hoppas på.
Kronprinsessan Victoria är idag den överlägset mest populära offentliga personen i hela Sverige, mer populär bland svenskarna än alla världsledare och alla politiker. Framtiden för monarkin – eller republiken - vilar således på hennes axlar. Så en sak kan vi däremot vara säkra på: den dagen som kronprinsessan Victoria blir drottning, kommer hägringen om republik att bli än mer avlägsen.