I början av September presenterades en av många undersökningar om hur företag mår. Småföretagarbarometerns underlag för de gotländska förhållandena kan ifrågasättas, då bara 106 av över 4000 småföretagen på Gotland ingår.
Men ett problem som ändå kan lyftas fram är bristen på rätt arbetskraft. Numera anses bristen på rätt kompetens vara det största hindret för tillväxt.
När Göran Persson (S) i sin regeringsförklaring 1996 nämnde att ”Idén om det livslånga lärandet skall förverkligas” gavs signaler som omsattes till verklighet. I vågorna efter krisen som drabbat Sverige i början av 1990-talet var det en förhållandevis hög arbetslöshet. Göran Persson förstod att det då fanns en chans att utbilda arbetskraften till de nya jobb som skulle komma. Kunskapslyftet kallades den satsning där stora resurser tilldelades vuxenutbildningen.
Med Komvux teoretiska och AMU:s praktiska utbildningar blev möjligheterna mycket breda. Kunskapslyftet riktade sig inte bara till de arbetslösa. En smart detalj i reformen var att redan anställda kunde få ledigt om de ersattes av en arbetslös under utbildningstiden. När arbetsmarknaden återhämtade sig fanns det färdigutbildade arbetslösa att plocka in. Så ser det inte ut idag.
Regeringen Reinfeldts nedrustning av vuxenutbildningen gjordes i helt fel läge. När krisen slog till fanns alla möjligheter för Reinfeldt att göra ett eget kunskapslyft. Men hans regering gjorde tvärt om. Möjligheterna för de som av någon anledning misslyckats i skolan fick inte längre samma möjligheter att läsa upp sina betyg.
Antalet platser minskades drastiskt inte bara på Komvux utan också på arbetsmarknadsutbildningarna. Nu ser vi följderna med fler arbetslösa än 1996, men med stora svårigheter för arbetsgivare att hitta personer med rätt kompetens.
Bo-Erik Pers VD på Jernkontoret som är stålindustrins branschorganisation och Magnus Huss förbundsdirektör på IKEM branschorganisation för innovations och kemiindustrierna hade en debattartikel publicerad i Göteborgs Posten den 8 september.
I artikeln för de fram ett förslag som är intressant, men rätt extremt. De menar på att det i dag är alldeles för många som utbildar sig fel, utifrån den efterfrågan som näringslivet har. De vill göra det olönsamt för utbildningsanordnare att hålla utbildningar som inte leder till arbete.
Det finns många utmaningar för att komma till någon lösning på det missmatchandet som är på arbetsmarknaden. Ett bättre samarbete mellan utbildningsanordnare och näringslivet är en men att återväcka idén om det livslånga lärandet anser jag vara en av de viktigaste.
En skomakare skall inte behöva bli vid sin läst hela livet om hen inte vill.