Olof Palme sa en gång att politik är att vilja. Den viljan kan verkligen variera. I går morse intervjuade Radio Gotland representanter från Regionfullmäktiges nyaste och minsta partier utifrån att vi nu är halvvägs i mandattiden.
Det var Elin Bååth från Feministiskt Initiativ (FI) och Kaj Lundmark från Sverigedemokraterna (SD). Skillnaden var markant. Medan SD använder mandatperioden till att se och lära, kör FI på i full fart.
Förutsättningarna för de två små partierna är liknande då deras lokala organisationer både är nya och relativt små. En skillnad är att SD som riksdagsparti har mer pengar i form av statsbidrag. Bidrag som i och för sig tillfaller riksorganisationen.
Elin Bååth som är FI:s enda fullmäktigeledamot har valt att gå ner i arbetstid för att fullfölja det ansvar hon anser sig ha för sina väljare. Ett ansvar hon försöker förvalta genom att vara påläst, föra debatt och lägga fram sitt partis förslag i form av motioner. I intervjun sa hon att det också gett utdelning.
Dels för att hon och FI har haft mycket att lära de andra partierna om bland annat jämlikhet och HBTQ-frågor. Frågor som FI tar på stort allvar och har gedigna kunskaper i. Men också för att de motioner som de lagt gett bra debatter och några har till och med bifallits.
Kaj Lundmark är egen företagare och har arvode från sitt parti för att klara av sina åtaganden. SD som har tre fullmäktigeledamöter har en helt annan syn på sitt deltagande i fullmäktiges arbete än vad FI har. De vill i lugn och ro bygga upp en organisation som enligt Kaj Lundmark skall vara redo att ta sig an vågmästarrollen efter valet 2018.
Vikten under denna mandatperiod läggs på att utbilda framtida fullmäktigeledamöter, i stället för att driva den politik de gick till val på. Kaj Lundmark säger i intervjun att de inte vill göra samma misstag som SD ledamöter gjort i andra delar av landet med uttalanden som partiet inte kan ställa sig bakom.
SD verkar inte vara särskilt intresserade av att delge de andra partierna sina kunskaper i frågor som står dem nära och som de andra partierna har mindre kunskaper om. De ser sig mer som en del av den politik som SD för i riksdagen än som ett lokalt politiskt parti med lokala frågor, eller en lokal vinkel på de frågor som SD driver i riksdagen.
Oavsett vad jag tycker om de politiska förslag som FI driver i fullmäktige kan jag inte annat än imponeras av hur Elin Bååth och FI jobbar i fullmäktige med sitt enda mandat. De gör verkligen allt för att profilera sig och sin politik i det forum där gotlänningarnas vardag möter politiken.
Däremot blir jag lite fundersam över hur SD tänker. Om de inte profilerar sig och sin politik i fullmäktige hur tänker SD på Gotland uppnå sitt mål att få så många röster i valet 2018 att de kan bli vågmästare? Utifrån ett demokratisk synsätt hoppas jag att de gotländska väljarna inför valet 2018 ser vad partierna gör med det förtroende som de fått av sina väljare, och inte bara lyssnar på vad de säger.
Om ni vill diskutera politik eller annat med mig i dag så finns jag på Hemse torgdag vid resten av GT/Gotlandsmedia gänget under förmiddagen.