Vill både spara och äta kakan.

Äta eller spara? Från borgerligt håll vill man både äta och behålla kakan, eller i detta fall Decemberöverenskommelsens russin.

Äta eller spara? Från borgerligt håll vill man både äta och behålla kakan, eller i detta fall Decemberöverenskommelsens russin.

Foto: Bengan Zettergren

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mats Linder Politisk chefredaktör på Gotlands Allehanda är tillbaka efter semestern med buller och bång. Eller i alla fall, enligt egen utsago, med billarm runt halva Visby.

På sin ledarplats ondgör han sig över Statsminister Stefan Löfvens (S) besked att han inte tänker lämna in sin avskedsansökan efter nästa val även om de borgerliga partierna skulle bli större, men utan egen majoritet.

Inför valet 2014 gjorde de olika blocken en överenskommelse om att låta det största blocket bilda regering. En överenskommelse som Fredrik Reinfeldt (M) höll och fick honom att lämna in sin avskedsansökan.

Överenskommelsen kom till för att undviks politiskt kaos, men då hedersmannen Reinfeldt lämnade partipolitiken samtidigt med statsministerposten blev det politiskt kaos ändå när de borgerliga partierna tillät Sverigedemokraterna att fälla regeringens budget.

Stefan Löfvens hot om omval och det politiska kaos som fällandet av budgeten medförde gjorde att de etablerade partierna kom fram till Decemberöverenskommelsen (DÖ). En överenskommelse var tänkt att gälla till valdagen 2022.

På Kristdemokraternas riksting, inte ens ett år efter DÖ, tog ungdomsförbundet, KDU, tag i taktpinnen och fick rikstinget att besluta om att partiet skulle lämna DÖ. De övriga borgerliga partierna följde genast efter trots att DÖ skulle kunna hålla även utan (KD). DÖ höll inte ens ett år.

En av punkterna i DÖ var just att de block som samlat flest röster skulle släppas fram och få bilda regering. Så Stefan Löfvens besked är enbart en följd av att DÖ inte längre gäller. Mats Linder vill som många andra både äta och behålla kakan, eller i alla fall de russin som ligger kvar.

Aftonbladet och analys- och undersökningsföretaget Inizio har undersökt hur väljare ser på regeringens arbete. Undersökningar som denna är roliga att läsa, men jag brukar vara skeptisk till resultaten.

Min skepticism blir inte mindre då undersökningen visar, enligt Lena Mellin på Aftonbladet, att väljarna tycker att det går åt fel håll när det gäller bland annat sysselsättning, jobb och bostäder.

Sysselsättningen är historiskt hög, arbetslösheten den lägsta på många år och bostadsbyggandet är betydligt högre än på många år. Men i undersökningen tycker väljarna att det är att gå åt fel håll. Vill väljarna se lägre sysselsättning, fler arbetslösa och mindre bostadsbyggande? Jag tror inte det.

Däremot finns det en massiv desinformation på sociala och alternativa media. Allt är regeringens fel och allt går åt fel håll. De stora krisrubrikerna på kvällstidningarnas löpsedlar, väger över mot de små notiserna om de stora positiva beskeden om hur det går för landet.

Visst finns det problem och visst finns det utmaningar. P M Nilsson politisk redaktör på Dagens Industri uttryckte det på ett bra sätt när han för någon vecka sedan satt i någon av TV-kanalernas morgonsoffa. Han menade att det går bra för Sverige, men att det finns små isolerade geografiska och politiska områden som kräver insatser och mer resurser.

Regeringen och regeringspartierna har en enorm uppförsbacke när det gäller att få ut det politiska budskapet och information om hur verkligheten faktiskt ser ut. För den bild som en stor del av väljarna har i dag bygger inte på fakta utan på en känsla som styrs av den massiva desinformationen på sociala och alternativa media.