Det var ett sådant där uttalande som sticker ut och häftar sig fast.
Anne Wibble, folkpartistisk finansminister, sa att alla svenskar egentligen borde ha en årslön på banken. Det är klart att det för många framstår som orealistiskt och för vissa är det också det, men i grunden är det ett sunt förhållningssätt – att inte bara skapa en buffert i form av ett eget sparande, utan också ett rejält kapital.
Inte ens Wibble menade att det skulle vara just pengar på banken, utan det var ett eget sparande hon avsåg.
Hur ser det då ut för det svenska folket, har de lyssnat på Wibble och sparat ihop en årslön?
Det är inte så lätt att få grepp om hur stora tillgångar svenskarna har. Sedan förmögenhetsskatten avskaffades finns inte längre någon samlad statistik.
Ett sätt att få reda på det är att helt enkelt fråga folk. En statlig bank har frågat svenska folket om hur de har det med sparandet. Av de drygt 1 000 som svarat uppger 25 procent att de har pengar sparade som de snabbt kan komma åt motsvarande minst ett års nettoinkomst.
Ungefär hälften har mer än 100 000 kronor i sådant sparande. Självklart är sparandet inte jämnt fördelat över åldrarna – det är de över 55 år som har det största sparandet – fyra av tio uppger att de har ett sparande motsvarande ett års nettoinkomst.
I dag talas det mycket om svenskarnas lånande, och det är sant att privatpersoners lån ökat kraftigt. Men det gör också sparandet. Enligt SCB:s statistik har de svenska hushållens lån ökat med drygt sju procent senaste året, men samtidigt har sparandet ökat snabbare – banksparandet har ökat med tio procent.
Detta visar att ambitionen att ha en årslön på banken kanske inte är så långt bort som man kan tro, även om det naturligtvis kan verka så den dag man gör den första inbetalningen på sparandet.
Även om vi aldrig får glömma att det finns de som lever med mycket små marginaler och som inte har förutsättningar att få pengarna att räcka till, är det en mindre del av svenska folket.
De allra flesta har fått det betydligt bättre ekonomiskt de senaste åren och kan bygga upp ett eget sparande; det handlar snarare om prioriteringar än om det är möjligt eller inte.
Den som sparar 10 procent av sin inkomst varje månad kan nog räkna med uppåt en årslön i sparande efter ett decennium, lite beroende på avkastning. Detta oavsett hur stor lönen är.
Den stora vinsten med ett sådant sparande är att pengar ger makt över sitt eget liv. Man får det betydligt lättare att möta och klara förändringar.
För den som har pengar är till exempel ett slopat ränteavdrag inte något större hot. Om man vill kan man ju betala av på lånen. För den som saknar de marginalerna kan ett slopat ränteavdrag tvinga fram en försäljning i en sjunkande bostadsmarknad.
Vill man undvika den maktlöshet som det innebär, gör man klokt i att lyssna på Anne Wibbles råd och börja spara ihop till den där årslönen.