Ännu tydligare ursprung viktigt steg

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-07-09 11:08
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dagligvaruhandeln saluför gärna och ofta billigt, utländskt kött. I butikers stora utbud är det inte alltid lätt för den enskilda konsumenten att navigera bland produkterna och ursprunget är ofta något som den handlande kanske inte ens reflekterar över.

Den övergång till ännu tydligare märkning Svenskt kött under året genomför är ett positivt steg som lär öka allmänhetens köttmedvetande ytterligare. Köttkonsumtion i sig och ursprungets betydelse har människor olika hållning i, vilket är naturligt.

Men oavsett var man står i frågan om köttätande och hur betydelsefull man menar att själva ursprungsapsekten egentligen är borde en branschfrivillig märkning vara något som är till godo för alla konsumenter. Såväl marknad som konsument gynnas av tydliga spelregler.

Märkningen Svenskt kött, som har varit verksam i fem år, erbjuder i dagsläget en frivillig märkning för producenter som uppfyller kraven på helt svenskt köttinnehåll i produkterna.

Att en ännu tydligare och dessutom mer produktomfattande märkning under året etableras är välkommet. 2016 blir ett övergångsår från Svenskt kött mot den nya märkningen Kött från Sverige.

När alternativen tydligt presenteras, vilket blir fallet när en symbol signalerar hundra procent svensk kötthalt, blir det sedan upp till den enskilde att kunna göra valet.

Med tanke på klimat- och djurhållningsaspekterna blir då en konsekvent märkning som kunden lätt kan känna igen ett bra verktyg för att öka medvetenheten om valet av ursprungsland man gör i mataffären.

I samband med övergången mot ny märkning har även en ny märkning börjat användas, Från Sverige, som används för övriga animaliska produkter utanför själva chark- och köttbranschen.

Ett viktigt steg för dagligvaruhandeln, där otydligheten ofta kan vara stor i dag. Exempelvis mejeriprodukter kan ofta stå på hyllorna utan att det ibland alls framgår var de egentligen härstammar från. Att underlätta för konsumenter när det gäller livsmedelsval i vardagen har dessutom stora miljömässiga fördelar.

I samband med almedalsveckan släppte Svenskt kött rapporten Nötkött och klimat.

Det framgår där att klimatutsläppen av det kött vi svenskar konsumerar allt mer kommer från produktion just utomlands.

Under trettio års tid ska Sverige ha gått från att närmast vara självförsörjande till en situation där endast drygt hälften av det nötkött som vi äter i Sverige kommer från svensk produktion.

Nötköttsproduktionen i Sverige har rentav minskat med nio procent.

Att vägleda med tydlig märkning som ren upplysning är helt rätt lösning. Sedan ligger det på kunden att göra själva valet.