Att blicka bortom terminen

SOMMAR. Under högsäsong får många studenter lämna Gotland.?

SOMMAR. Under högsäsong får många studenter lämna Gotland.?

Foto: Henrik Montgomery/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-08-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allt fler verkar se de akademiska möjligheterna som finns på Gotland.

Som denna ledarsida tog upp fredagen 21/7 kan rekord i antalet studenter på ön till hösten bli aktuellt och oundvikligen tornar bostadsfrågan upp sig.

Huvudfokus måste vara att alla som blir antagna får tillgång till någon typ av boende. Där spelar den, om än tillfälliga och enklare, boendegaranti studentkåren Rindi erbjuder en viktig roll.

I regel bedrivs hursomhelst studier under längre tid än en termin och här kommer sommaraspekten in i bilden.

För hur ska vi egentligen se på campusstudenterna i Visby? Frågan kan tyckas dum, i grunden är det såklart bättre ju mer välkomnande inställning man har.

Samtidigt ställs frågan på sin spets under de nu pågående sommarmånaderna. En viss intressekonflikt blir tydlig.

I lördagens Gotlands Allehanda, 29/7. gav kåren sin syn på årstidsupplägget. Studiesocialt ansvariga Matilda Dreijer bedömer i det sammanhanget att så många som hela 82 procent av studenterna på ön har kontrakt där man måste lämna under sommaren. Detta eftersom långt från alla studerande får chansen att hyra via Gotlandshem, där tolvmånaderskontrakten tillhandahålls.

– Vi studenter ges inte en ärlig chans att bosätta oss här på ön, varken under studietiden eller efter. Det är svårt att rota sig på en plats där man bara får bo under lågsäsong, sade Dreijer till GA.

Så långt ena vågskålen. Anledningen till att de privata bovärdarna helst lägger upp det på det sättet är å andra sidan på ett sätt fullt förståelig. Rent krasst är studenter en mer kapitalsvag grupp och det är just under sommarmånadernas högsäsong som de stora möjligheterna att dra in pengar, som blir betydande även för resten av året, uppstår för de som hyr ut på ön.

Semesterfirare och företag som hyr i tjänsten, exempelvis under Almedalsveckan, har helt enkelt en annan betalningsbenägenhet.

Frågan handlar inte om att hyresvärdar i snällhetens anda kraftigt skulle dra ner priserna.

Kanske är problemet att man, vilket vore lätt hänt, utgår från att studenterna inte vill stanna kvar sommarmånaderna, eller till och med efter själva studietiden som sådan. Kulturellt blir studenten något av ett mellanting: i gränslandet mellan gymnasietiden hemma och det senare riktiga vuxenlivet.

En del vill säkerligen ha flexibiliteten att få åka hem igen mellan juni och skolstart, men för många blir studentlivet ett nytt trappsteg i livet. Att åtminstone ha möjligheten att stanna kvar på studieorten även utanför terminstiden kan då leda till en för livet viktig frihets- och ansvarskänsla.

Kostnadsfrågan? Möjligen är det tanken på en dramatisk, plötslig hyreshöjning som avskräcker studenter och i sin tur gör att hyresvärdar inte ser det som någon idé att tänka på.

Med tolv månader som utgångspunkt , där hyran är högre men jämnt utspridd över året, är det dock inte otänkbart att en intressant ögonöppnare för många ändå skulle vara aktuell. Inte för alla, men nog borde flera vara intresserade om man utgick från annan grundinställning.

Oavsett om det i dag handlar om att utgå från att studenter ändå inte vill stanna eller att de inte skulle vilja betala en slant extra kan alla vinna på en attitydförändring.