Attityder för en bättre framtid

Foto: Åserud, Lise

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-03-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dagens samhälle handlar mycket om attityder och förhållningssätt till olika frågor. En sådan fråga är ungdomars attityd till alkohol och droger. Många menar att en lösning på problemet med att vissa ungdomar fastnar i drogberoendet är fler poliser.

Visst är det viktigt med fler poliser för att hindra bland annat försäljning av narkotika, men det är inte lösningen. Jag är nämligen helt övertygad om att huvuddelen av alkohol- och narkotikaproblemen måste lösas genom en förändring av attityderna hos oss vuxna.

Den absolut vanligaste drogen är alkohol. Vanligast därför att tillgängligheten är stor och farligast därför att den kan vara inkörsporten till just narkotikamissbruk. Nästan alla experter är eniga om att de flesta ungdomar som prövar narkotika tidigare brukat alkohol regelbundet.

Det är därför viktigt att inte alkoholen glöms bort i debatten, vilken ofta blir fokuserad på narkotika när missbruksfrågan diskuteras. Samma sak är det till viss del med rökningen. Ungdomar som aldrig tidigare rökt tar förmodligen inte sitt första bloss på en haschpipa.

Lite tillspetsat kan man som exempel tro att om en skola kallar till ett föräldramöte om misstänkt hög alkoholkonsumtion hos eleverna under helger, så är intresset inte speciellt stort. Handlar det däremot om narkotika och droger blir det förmodligen full rulle. Som sagt, lite tillspetsat men kanske tankeväckande.

Alla känner säkert också till hur mycket utköp av alkohol som görs till ungdomar vid exempelvis studentfirandet med förklaringen: ”Man vet ju själv hur studentfirandet var”.

Och kanske är det just enklare att diskutera narkotikaproblemet, för då behöver vi vuxna inte närma oss våra egna attityder och förhållningssätt till alkoholen.

Attityder grundläggs tidigt hos barn och huvudansvaret ligger hos föräldrar och vårdnadshavare. Men alla måste ta sitt ansvar. Rapporter visar att svenskarnas dryckesmönster under de senaste åren förändrats. Många dricker nu öl och vin alla veckans dagar, tidigare var alkoholintaget mestadels koncentrerat till helgerna.

Detta är också en attitydfråga. Barn som ser föräldrar och andra vuxna använda vin och öl till måltidsdryck alla dagar i veckan tror ju naturligtvis att det är så det ska vara.

Attityder grundläggs tidigt hos barn. Den gamla slitna klyschan att barn gör inte som vi säger utan som vi gör, gäller här i högsta grad.

Våren är i antågande och med den också alla traditionella gymnasie- och ungdomsfester. De flesta av dessa är trevliga tillställningar under ordnade former, men ibland spårar det tyvärr ur rejält på grund av för mycket alkohol. Varje fest som urartar borde mana till eftertanke.

Fundera en stund över ovanstående och ställ sedan upp och hjälp till att förändra en del av vuxenbeteendet i alkoholfrågorna. Resultatet blir förhoppningsvis på lång sikt en positivt förändrad attityd till alkohol- och narkotikafrågorna hos våra barn och ungdomar. På kort sikt gäller det att ”rensa spåren” för att minska antalet urspårade ungdomsfester. Tag av skygglapparna!