En gång var det i Sverige som Bruce Springsteen sjunger i sin gamla hit The River: ”they bring you up to do like your daddy done”. Söner följde i fädrens spår. Bönder följde bönder, präster följde präster.
Redan när man föddes var livets väg till stora delar utstakad.
Nu är det länge sedan det var så. Visst följer fortfarande många sina fäder och mödrar när det gäller yrkesval. Samtidigt är framtidsmöjligheterna oändliga för dagens unga och det finns inga egentliga formella hinder för någon att välja det yrke man vill.
Det skapas också helt nya karriärmöjligheter, där föräldragenerationen kanske inte på samma sätt som tidigare generationer har koll på hur det fungerar.
Ett av problemen för dagens skola är att avhoppen från gymnasieskolan är stora. En del av förklaringen kan vara att det finns så många olika möjliga framtider att det kan vara svårt att hålla fast vid ett spår.
För den som hoppar av gymnasieskolan finns det inte heller några större möjligheter att få ett jobb – de allra flesta arbetsgivare kräver i dag betydligt mer än grundskoleutbildning.
Detta gör att behovet av en väl fungerande studie- och yrkesvägledning har blivit allt viktigare. Samtidigt har det uppdraget blivit allt svårare, eftersom både arbetsliv och studiemöjligheter har blivit mer komplicerade.
Detta har också riksdagen upptäckt.
När den nyligen behandlade olika motioner kring utbildning beslutade man om ett så kallat tillkännagivande till regeringen just kring studie- och yrkesvägledningen.
Riksdagen gav då regeringen i uppdrag att ta fram en digital studie- och yrkesvägledningsplattform och att studie- och yrkesvägledarnas roll i skolan ska stärkas och i högre grad integreras i skolans verksamhet.
En studie- och yrkesvägledningsplattform låter som en bra idé. Att på ett samlat sätt ge svar på vilken utbildning som krävs för ett yrke eller vilken behörighet som krävs för att söka en viss utbildning skulle naturligtvis kunna avlasta studie- och yrkesvägledarna en del frågor.
Man kan dock fundera över om det verkligen är riksdagens roll att ta så pass detaljerade beslut.
Däremot är det viktigt att stärka studie- och yrkesvägledningens roll och kanske framför allt underlätta för barn och ungdomar att få kunskap om olika yrken.
Det kräver att skolorna ser till att eleverna får en bred bild av arbetslivet. Tyvärr tyder mycket på att eleverna i dag får mindre insikt i andra yrken än tidigare.
Många skolor har helt och hållet slopat den praktiska arbetsplatsorienteringen, där eleven under kanske en vecka är på en arbetsplats.
Studie- och yrkesvägledarna måste också ses som en viktig del i skolans arbete, både i grundskolan och gymnasiet.
Rollen att vara en vägvisare som hjälper elever att undvika att gå vilse i den oändliga labyrint av möjliga studier och potentiella yrken som finns för dagens ungdomar ska inte underskattas.