Frankrike kan komma att införa obligatorisk vaccinering av barn.
Innebörden av ett utspel från franska regeringen nyligen är att barn som inte har vaccinerats enligt påbjudet program helt enkelt inte tillåts skrivas in på skolor. Om utspelet realiseras innebär det att Frankrike ansluter sig till en linje i övrigt enbart även Australien har.
Även om ett totalt obligatorium vore en drastisk åtgärd är frågan om vaccinationens frivillighet principiellt intressant - även för Sveriges del. Den sätter trots allt fingret på hur stor makt föräldrars spontana och ofta rent känslomässiga inställning kan ha för unga människors liv - genom att säga nej till vaccin.
I lördags 15/7 skrev Svenska Dagbladet om hur franske premiärministern Edouard Philippe nyligen öppnat för att så snart som i början av nästa år göra det obligatoriskt med vaccinering mot hela elva sjukdomar. Införandet skulle inte innebära en helt ny ordning.
Vaccination mot tre sjukdomar är redan i dag omgärdade av franskt vaccinationstvång - det gäller vaccin mot difteri, polio och stelkramp - och nu kan kan bland annat hepatit B och mässlingen tillkomma. Frågan är, om det ens behöver påpekas, långt från okontroversiell.
På ett sätt fångar frågan in något av en klassisk skiljelinje mellan vad som möjligen kan ses ett konservativt respektive liberalt perspektiv. Föräldrar ställs mot staten.
En retorisk fråga som gärna målas upp av skeptiker är om det är vårdnadshavarna till barnet eller företrädare för den offentliga sektorn som ska ta de riktigt viktiga besluten. Riktigt så enkelt är det inte. Att avstå vaccination påverkar både det aktuella barnet som andra i dess närhet. För en önskad, egentlig effekt ska vara möjlig att tala om ligger det i sakens natur att vaccinationen sker just brett.
I Sverige har vi goda möjligheter till vaccin. Skeptiker som, på tvivelaktiga grunder, nekar sina barn vaccin förekommer dock även här. Det innebär en stor potentiell hälsofara. I de allra flesta fall är de vaccinsammansättningar som tas fram säkra och det är statistiskt sett bättre att ta det än att inte göra det. Svininfluenseepidemin 2009 sticker ut som ett lite speciellt fall.
Stressande hast utbröt och ett stort antal fick biverkningar. Samtidigt rörde sig det just om en speciell situation och rimligen var det i det läget bra att så många som vaccinerade sig ändå gjorde det.
Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M) är engagerad i frågan.
- Det jag tidigare har förslagit, och kommer att motionera om på nytt och komplettera med den franska modellen, är att alla barn som går i förskolan och skola måste vaccineras, sade hon till SvD i lördags.
Hur pass obligatoriskt det ska bli med vaccination är en svår fråga.
Räcker det med mer information om vikten av att i ung ålder göra det när vissa föräldrar, ibland baserat på just rena konspirationstankar, fortsätter säga nej?
Den diskussion som nu lär börja föras i ljuset av Frankrikes besked blir betydelsefull att följa.