Mjölk och kött, det finns förmodligen få ord som har en sådan tyngd i sig hos lands- eller glesbygdsboende människor som dessa. Få produkter har samtidigt haft en sån gigantisk innebörd och påverkan på det svenska landskapet. Utan ett lantbruk med mjölk- och köttdjur växer de öppna landskapen igen, landsbygdens estetik dör och skogen greppar återigen taget.
All mark har det en gång i tiden stått en skog på. Förutom möjligtvis mark som skapas i och med landhöjning, erosion eller vulkaniska händelser. Det är genom ett brukande av naturen som människan, och i viss mån andra däggdjur, påverkat och förändrat det svenska odlingslandskapet. Och nog för att en nyplanterad skogsodling är vacker eller för den delen lukrativ att äga, så går det fortfarande ganska dåligt att äta skog. Barkbröd och tallbarrste i all ära, den svenska landsbygden är och kommer fortsättningsvis att vara behov av en stark livsmedelsproduktion.
Av samma anledning tycker jag att det är farligt att byta olika livsmedelsgrödor till skog eller energigrödor som till exempel poppel eller olika sorters salix. Vi ska vara rädda om vår jordbruksmark.Inte enbart för att kineserna fått 20 procent av sin jordbruksmark förgiftad, utan för att våra förfäder en gång i tiden varit med och brutit den. En historielöshet som får en annan innebörd än den David Lindvall och andra ideologiskt förblindade terroristkramare vill påföra mig som ledarskribent.
Festivalen Way out West kom för någon månad sedan ut ur garderoben som landsbygdshatare i och med sin bojkott av mjölk. Kött har festivalen bojkottat sedan 2012, så det är i sig ingen nyhet. Det som dock var en nyhet med det hela var samtidigt som festivalen har ett samarbete med havremjölkstillverkaren Oatly nu i år också bojkottar mjölk. Ledningen bakom Way out West föredrar alltså att dricka en fabrikstillverkad vätska av malen havre och vatten som i sig har en ganska okänd klimatpåverkan. Dreamhack, Sveriges största datorspelsfestival gör tvärt om. I en annons så skriver de att dem säger nej till alkohol, men ja till mjölk. Annonsen har blivit ganska omtalad och det med all rätt.
En annan viktig aspekt är att hälften av Sveriges jordbruksmark enbart lämpar sig till odling av gräs, vilket i ett senare skede blir just mjölk eller kött. Gräs är precis som skog ganska svårsmält.Antingen är det alltså odling av bete eller en förskogning av hälften av dagens öppna marker som är det som gäller i det långa loppet. Här finns det inget mellanting.
Den svenska livsmedelsindustrin, speciellt när det gäller mjölk- och köttdjur är dessutom världsledande när det gäller effektivitet. Vi har haft möjlighet att avla fram världens mest mjölkgivande mjölkras. Det har även indierna och pakistanierna förstått och importerar därför svenska kor. En företeelse som inte kan fortgå i det långa loppet. Med andra ord så är det svensk mjölk som borde säljas utomlands och inte tvärt om. Om vi nu ska se till klimatets och Sveriges bästa.