Äntligen är ursprungsmärkning och en märkning av produkter som innehåller miljöskadliga ämnen på tapeten igen.Denna gång är det dock inte Svenskt kött som det handlade om förra året, utan en rapport som kemikalieinspektionen kommit ut med under tisdagen.
I rapporten har inspektionen granskat hur märkningen av produkter behandlade med biocider, en kemikalie som används för att minska till exempel dålig lukt eller bakterietillväxt skett och kontrollerats. Man kommer också fram att det enbart var 4 av 29 testade produkter som faktiskt hade rätt märkning efter att de behandlats med dessa ämnen.
Enligt Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen, är det viktigt att företagen följer märkningsreglerna för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val.
Jag kan inte annat än att hålla med. En märkning av produkters kemikaliebehandling är minst lika viktig som en ursprungsmärkning av till exempel kött. Det är också minst sagt anmärkningsvärt att det blivit allt vanligare för företagen att biocidbehandla olika konsumtionsvaror. Det kan vara alltifrån kläder, husgeråd, städartiklar eller tandborstar.
Behandlingen syftar till att produkterna till exempel ska lukta mindre samtidigt som man vill förhindra mögel- eller bakterietillväxt. Produkter som behandlats med biocider är som vilka andra produkter som helst, förutom att biociderna är giftiga för en eller flera målorganismer. Flera av dessa biocider är tyvärr också giftiga för andra organismer, djur och människor. Användningen kan också bidra till att vissa bakterier blir resistenta mot me skyddsmedel som är nödvändig för hygien och hälsa i andra sammanhang. Några biocider misstänks även bidra till resistens mot antibiotika.
Det regelverk kring de produkter som fått dessa biocidbehandlingar säger att de ska vara märkta så att konsumenten själv ska kunna ha en möjlighet att välja vilka produkter han eller hon vill köpa.Reglerna har sedan september 2013 tillämpats och det är Europaparlamentet som antagit dessa. Det framkommer även att det är företagen som importerar och säljer varorna som själva ska kontrollera om märkningen stämmer eller inte. Som läget dock ser ut just nu är att de inte klarar av uppgiften på egen hand.
Det hela ser jag som allvarligt då märkningen av de varor som vi dagligen använder blir speciellt viktig när kemikalierna kommer ut i avfalls- och vattensystem. Där och då kan det bli ett bekymmer för både hälsa och miljö. Kemikalieinspektionen har samtidigt som de släppte rapporten också släppt ett faktablad kring biocider och den märkning som omfattar dessa.
I faktabladet kan man läsa att ordet biocid är latin och betyder livsdödare, vilket egentligen säger mer om det hela än någonting annat. Det som kemikalieinspektionen gör är att informera oss konsumenter om att i vår tur vara observanta om vi ser att det står antibakteriell eller luktfri på en vara. Då kan det med andra ord innebära att produkterna egentligen ska ha varit märkta. Vi konsumenter behöver börja märka skillnaden, inte minst när det gäller varningar på förpackningar.