Det rör sig inom väljarkåren

SELL / TT

SELL / TT

Foto: YVONNE ˜SELL / SvD / SCANPIX

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-06-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För en vecka sedan kom Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning. Den ruskade om med tillbakagång för (M), uppgång för (C) och oförändrat för (S) sedan mätningen i november.

Nu har också dess andra del publicerats, nedbrytning på hur olika väljargrupper har sina sympatier. Och visst kommer partierna att lusläsa siffrorna för att se hur det går i olika befolkningsgrupper.

(S) kan andas ut för man är fortfarande störst bland LO-medlemmarna. Visserligen knappt 45 procent, men man tappar inte till (SD) som är nummer två (21 procent). I maj för tre år sedan hade (S) över 56 bland LO-medlemmarna.

Och Centerpartiet kan glädja sig år att fördubbla sympatierna hos TCO-medlemmarna – från 5 till 11 procent – och att man attraherar över 15 procent av Saco-medlemmarna torde glädja.

Likaså går det bättre bland företagare (inklusive lantbrukare) för partiet även om 17 procent är för dåligt för ett parti med egenföretagarfrågor på agendan. Både (M) och (SD) är större.

Geografiskt är det en siffra som sticker ut och det är Stockholms kommun. Där tappar (M) från 31 till 22 procent. ”Moderaterna rasar rejält i Stockholms stad”, skriver Svenska Dagbladet på nyhetsplats. Och (C) nästan fördubblar och seglar upp som tredje störst med 12. (S) har passerat (M) för första gången på de senaste mätningarna.

Centerpartiet har säkra uppgångar även på flera andra håll i landet. Bland annat Stormalmö, södra Götaland, Västsverige och Stockholms län, vilket torde glädja partiledningen.

Detsamma torde gälla i olika åldersgrupper där man redovisar över tio procent. (M) fortsätter att vara störst bland åldersgruppen 18-29 år. I äldre grupper är (S) störst. Bland 65 år och uppåt har man nära 40 procent, alltså betydligt över de 31 procent man redovisar i hela väljarkåren. Men 23 procent i den yngsta gruppen och 25 bland 30-49-åringarna borde nog få en del partistrateger inom (S) att börja fundera.

Stödet för Centerpartiet är högst bland personer med längre eftergymnasial utbildning. I denna grupp har stödet dubblerats sedan maj 2016, konstaterar SCB i sin analys

Man konstaterar också att stödet för partiet är större bland kvinnor än bland män, 12 respektive 10.

När det gäller synen på EU och euron är läget stabilt. Drygt 50 procent är för det svenska EU-medlemskapet medan knappt 20 är emot.

Däremot svarar 26 procent ”vet ej” på frågan. Det är mycket, men kanske kan ha att göra med att EU-frågor sällan är på den politiska agendan. Det borde partierna göra något åt.

Däremot är det glasklart när det gäller frågan om euron. Den löd; ”Om vi i dag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta Ja eller Nej till att inför euron som valuta i Sverige?” Svaret blev 70 procent nej.