En akademisk resa framåt

CAMPUS. Till hösten kan rekord i antalet studenter vara aktuellt.

CAMPUS. Till hösten kan rekord i antalet studenter vara aktuellt.

Foto: Dennis Pettersson

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-07-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ansökningarna strömmar in som aldrig förr och om någon månad kan rekord uppstå. Hösten 2017 kan fler studenter än någonsin visa sig inskrivna på Campus Gotland. Efter en period på några år där samgåendet med Uppsala universitet har behövt landa och etablera sig ser Visby och Gotland nu ut att på allvar börja etablera sig som en naturlig och mer välkänd miljö för högre studier.

Som helagotland.se i en webbartikel i onsdags berättade ökar söktrycket till universitetsutbildningarna i Visby stadigt. Om inte skillnaden i antal mellan de sökande och de som faktiskt börjar läsa blir alltför stor kan det till hösten bli upp mot 1100 studerande på ön. Siffran kan ställas mot hur enbart 700 studerade här för fyra år sedan. Det är en utveckling värd att uppmärksamma med tanke på den relativt korta tidsperioden.

Rektorsrådet Olle Jansson, som är ansvarig för Campus Gotland, säger sig i intervjun med helagotland.se se tre tänkbara skäl till det ökande intresset.

– Dels tror jag det handlar om att vi, sedan fyra år tillbaka, är en del av Uppsala universitet som har ett starkt varumärke. Dels beror det på att gamla studenter sprider ordet om Campus Gotland. Sen är det också ett tryggt, småskaligt campus och inte den stora universitetsstaden där man lätt kan bli anonym.

Sannolikt har just ingåendeprocessen med Uppsala universitet en inte obetydlig roll. Inför sammanslagningen kunde det vara befogat med viss skepsis. Skulle lokal makt försvinna och i vilken omfattning?

Med facit i hand har mycket förbättrats och det gäller inte bara den utbyggnad av antalet studerande som man dessutom hade och har som formellt mål att eftersträva.

Helt nya förutsättningar har uppstått när det gäller kunskapsutbyte. Framför allt är det tänkbart att fler nu får upp ögonen för att det faktiskt finns möjlighet att utbilda sig på Gotland.

Med ingåendet kom även formell universitetsstatus.

I grunden är decentralisering ett viktigt värde att slå vakt om. Detta fall verkar däremot röra sig om ett gott exempel på när två olika aktörer av helt olika storlek faktiskt med tiden kunde gå samman samtidigt som viss egen ledning ändå bibehölls.

Att ett planeringsråd, i form av en konstellation ledd av rektorsrådet Olle Jansson, har i uppdrag att ”utveckla, samordna och synliggöra” Campus Gotland visar tydligt på hur en tydlig roll för löpande och långsiktigt arbete finns på plats vid lärosätet lokalt.

En tydlig förändring rent utbildningsmässigt är hur fler program tillkommit efter att många platser tillhört rena distanskurser under tiden Högskolan på Gotland fortfarande var namnet. Inte minst speldesign har nu seglat upp som en akademisk gren Gotland nu verkligen blivit kända för utåt.

Med vårt unika läge och miljö har Gotland all potential att de närmsta åren utvecklas ytterligare som akademiskt kluster. Nästa utmaning blir att titta på bostäderna.

Fler än någonsin väntas studera här till hösten och det gäller att se till hur beredskapen ser ut. För studenter blir ofta tryggad bostad den praktiska grunden.