En sommar på Gotland lider mot sitt slut. Några sista tankar finns dock att dela med sig av. Det är tre år kvar till nästa val, vilket innebär stor potential att ta modiga beslut och viktiga reformer. Kanske viktigast är att skapa en plats som lockar hit unga och skapar en hållbar plats för dem att verka.
Vilket mål som bör sättas och vilka reformer som krävs för det är ibland svårt att utröna. Tur att det finns hjälp och vägledning att få, från de som samlar och engagerar ungdomar redan idag.
Ett av dessa hjälpmedel är Centerpartiets ungdomsförbunds, CUF:s, ”Framtidsrapport”. Under de senaste två åren har förbundet rankat alla Sveriges kommuner utifrån vilka framtidsmöjligheter kommunerna erbjuder ungdomar. Sammanställningen utgår från nyckeltalen företagsklimat, miljö och skola och går att hitta på CUF:s hemsida.
Listan är finns till som vägledning och utvärderingsmateral för att kunna utröna lokalsamhällets förmåga att tillfredställa ungas behov. Rapporten använder sig av statestik från Svenskt näringsliv, Aktuell hållbarhet och Lärarförbundet. Gotland ligger idag på plats 204.
Idag visar forskning att fler unga anser sig ha liten möjlighet att påverka sina förutsättningar, än stor. En del av detta går att härleda till kommunernas, eller i Gotlands fall regionens, styrning. Genomgående visar rankingen hur borgerliga kommuner gör bättre ifrån sig.
Alla de kommuner som finns i topp tio har ett borgeligt parti i kommunledningen, medans många bland de tio sämsta har en lång historia av socialdemokratiskt styre. Att unga i borgerliga kommuner anser sig ha större möjligheter till självbestämmande, kan vara en anledning. En så enkel sak som uppmuntran genom tillgång till fritt skolval, gör stor skillnad i ungas liv.
Det finns goda skäl till att se placeringen som en utmaning, och inte som en dom. Gotland har i stort mycket att erbjuda, men behöver för ungdomars skull ett tydligare fokus på de områden som rapporten lyfter fram.
Denna visar på höga placeringar för kommuner som genomgående arbetar med företagsklimat, miljö och skola. Att kommunen upplevs som en plats att vända sig till för hjälp, att de har tydliga miljömål och fungerande utbildning lönar sig helt enkelt i slutändan.
Gotland har kommit en bit på vägen, men det finns fortfarande ytterligare sätt att bygga ett samhällsklimat som lockar hit fler ungdomar och får dem att stanna kvar. Öns förutsättningar ser på vissa sätt annolunda ut, men har också egenskaper som särskiljer livet här från det i andra delar av landet. Möjligheter kopplade till turistnäring, hav och matkultur är bara några få exempel.
Med denna ledare tackar jag för mig. Det har varit en utmanande sommar, en sådan där som man med säkerhet kommer referera till under många år framöver.
Gotland är en fantastisk plats, av många anledningar men kanske främst tack vare de vänliga och engagerade människor som bor här. Med det önskar jag er och er ö lycka till! På återseende.