Det behövs folk till den svenska livsmedelsproduktionen. 40 000 det närmaste året. I allt från råvaruproduktionen som jordbruk och trädgård som till förädling i bagerier, mejerier och annan livsmedelsverksamhet. På fem års sikt är siffran 59 000. Det visar en ny rapport från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och Livsmedelsföretagen. Rapporten ingår i ett projekt där även Arbetsförmedlingen deltar.
Studiens syfte har varit att se vilket behov av arbetskraft som livsmedelsproduktionen har. Den livsmedelsstrategi som riksdagen antagit säger att produktionen av livsmedel i landet måste öka. Men det är inte helt enkelt med rekryteringen, visar rapporten.
Livsmedelsföretagen har stort behov av det. ”Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer att hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion”, skriver Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.
Rapporten konstaterar att under de senaste tolv månaderna har företagen avstått från att rekrytera närmare 13 000 medarbetare eftersom de inte hittat rätt person för jobbet.
Bristen på rätt arbetskraft har bland annat inneburit längre rekryteringsprocesser, kompetens- och utbildningskrav har fått sänkas, produktion har dragits ned, företag har fått tacka nej till order, personal har fått rekryteras utomlands och generellt sett har befintlig personal behövt jobba mer.
Tydligen anser många företag att Arbetsförmedlingen borde vara en viktig aktör. Vartannat företag skulle gärna vilja ha stöd i arbetet att hitta rätt arbetskraft och många företag önskar omgående hjälp från Arbetsförmedlingen att rekrytera personal. För två av fem företag begränsar arbetskraftstillgången verksamheten.
”Nu har vi en bild av hur stora behov företagarna själva uppger att de har. När vi trots 340 000 arbetslösa har svårigheter att få tag i arbetskraft är det uppenbart att matchningen inte fungerar. Det är något vi kommer att arbeta med i vinter”, säger Anders Johannesson, som är LRF:s projektledare i arbetet med rapporten, till tidningen Land Lantbruk.
Tanken är att samarbetet mellan LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen ska fördjupas och resultera i ett treårigt projekt för bättre matchning samt kompetensutveckling. Det är kanske inte så dumt med tanke på den kritik Arbetsförmedlingen ofta får för att vara för dålig på att klara just matchning mellan arbetslösa och jobb.
Att näringen på det här viset gör aktiva insatser för att hjälpa till med och underlätta rekryteringen visar att det går att göra konkreta insatser inte minst när det gäller långtidsarbetslösa och nyanlända.
Liknande har gjorts inom skogen och miljövården, bland annat när det har gällt röjning och liknande åtgärder. Rapporten visar att det finns intresse att hjälpa till. Ta den utsträckta handen.