Är det sant att tilliten och sammanhållningen i samhället har minskat? Kan det och säkerhetspolitiska kriser och naturkatastrofer lindras genom att man inför en allmän och obligatorisk medborgartjänst för alla i 20-årsåldern?
Det tror åtminstone en grupp politiker, fackföreträdare och forskare som skrivit på DN Debatt (22/4).
Gruppen, som ingått i en löst sammansatt arbetsgrupp inom ramen för ett projekt inom S-anknutna Arenagruppen, har bland annat bestått av förra vice statsministern Lena Hjelm-Wallén, Tobias Baudin, vice ordförande i LO och Olof Ruin, professor emeritus i statskunskap. Gruppens arbete har resulterat i en rapport om just medborgartjänst.
När riksdagen lade om den svenska försvarspolitiken 2009 och lät värnplikten i fredstid vila gick vi från värnpliktsförsvar till yrkesförsvar. Men redan på 1990-talet togs allt färre värnpliktiga ut. Och när beslutet togs 2019 var det bara cirka 5 000 värnpliktiga som togs ut.
Men redan då hade man lagt ner regementen. På sina håll hade högskolan flyttat in i lokalerna eller så hade de gamla kasernerna fått andra hyresgäster.
Visst hade värnplikten en effekt också vid sidan av det rent försvarsmässiga. Inte minst i form av social träning, att få umgås med andra från en annan social bakgrund.
Så långt kan man hålla med artikelförfattarna. Men frågan är om vi i dag kan återinföra, snarare bygga upp, en allmän, obligatorisk medborgartjänst för alla i 20-årsåldern. Och precis som debattörerna skriver skulle det kräva en god organisation, samt lärare, lokaler och utrustning.
De tar exempel i den stora branden i Västmanland förra sommaren, som visade på behovet av gemensamma medborgerliga insatser. Och visst gjorde frivilligorganisationerna stora insatser där. Men det var de lokala människorna och organisationerna som var engagerade. Vare sig det gällde att ordna fram mat från de lokala handlarna eller att inkvartera evakuerade djur.
Sådant torde vara svårt att få att fungera i ett allmänt, obligatoriskt system där utbildningstiden med största sannolikhet skulle bli ganska kort.
Det här är inte det första förslaget om medborgartjänst som kommit. Av och till dyker det upp i debatten. När Centerpartiets riksstämma behandlade ett sådant förslag 2013 konstaterade partistyrelsen kort och gott: ”En obligatorisk medborgartjänst strider mot principen om det fria valet och är inget som partistyrelsen förordar”.
Måhända kan den pågående försvarsdebatten locka fler sådana förslag. Men det är ju inte precis de frågorna som är uppe på dagordningen. Där är det ju mer frågan om hur den svenska försvarsförmågan kan stärkas.
Nu har debattörerna lämnat sin utredning till regeringen med uppmaningen om att regeringen ska tillsätta en bred parlamentarisk utredning. Ska vi tro att det förslaget hamnar i papperskorgen?