Förslag som luktar lobbyism

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-07-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hormonstörande ämnen har vi ständigt närvarande i vår vardag. Mer än vi säkert önskar om vi bara vore medvetna om både dess existens och riskerna med dessa. Centerpartiet har länge kämpat för att dessa ämnen ska regleras minutiöst. EU har nu istället lagt ett förslag som inget annat än luktar kemikalier och stinker lobbyism.

Hormonstörande ämnen finns inte minst i många vardagsprodukter, men även i vårt grundvatten.

Att de påverkar vår hälsa negativt har länge varit känt i forskarvärlden. Förekomsten om desamma har det därför debatterats kring de senaste åren.

Och sedan särskilt centerns Lena Ek, som dåvarande miljöminister, tog upp kampen mot den styrande kemikalieindustrin, såg det mycket lovande ut med ett nytt kraftigt begränsande regelverk.

Med regler som äntligen utgick från människan, och då med speciellt fokus på de minsta bland oss.

Redan under graviditeten är exponering hög och därför är det oerhört viktigt att minska denna sårbara utsatthet för skadliga kemikalier i största möjliga utsträckning.

Ett hårdare regelverk har således också varit oerhört önskvärt från politiskt håll sedan C lyft upp frågan på rätt nivå. EU-kommissionen däremot, verkar vilja gå i motsatt riktning och hellre utgå från kemikalieindustrins tillåtande kriterier.

Trots att forskare varnar för hälsokonsekvenserna som kommer att följa om EU godtar förslaget. Inte kanske, utan det kommer att ske. Det är förståeligt att industrin ser detta som något oerhört positivt.

Bevisnivån är så hög att någon, ett barn till exempel, måste hinna ta verklig skada innan ett ämne förbjuds. Det är direkt samhällsfarligt att införa något så skadligt.

Det är bara att gratulera lobbyn för ett väl utfört uppdrag och hoppas att dessa är nöjda med samhällsinsatsen. Att det ens är möjligt att vilja stoppa striktare regler är högst förvånande.

Ämnena, det vill säga de som ingår i de berörda kemikalierna är och cirka 100 000 till antalet på den internationella marknaden, har studerats sedan början på 1990-talet.

Det man funnit är att dessa kan påverka kroppens oerhört känsliga hormonsystem. Att forskare klassat dem som hälsofarliga är på grund av dess effekter som kunnat härledas till olika sjukdomstillstånd.

Cancer, fetma, diabetes och missbildningar, är bara några av de negativa effekter som kunnat påvisas i alla studier.

Exponeringen utgörs av exempelvis olika bekämpningsmedel, flamskyddsmedel, ftalater och PCB.

Och i sommartider kan även solskyddsmedel vara bra att kolla på extra noga för att utesluta de med skadliga verkningsämnen.

Forskarna Christina Rudén och Laura Vandenberg tar på SvD Debatt (14/7) upp viktiga synpunkter på varför det är rent farligt om EU antar det nuvarande förslaget.

Kostnaderna, exklusive ett stort mörkertal, för sjukvård kopplade till användningen av hormonstörande kemikalier inom EU uppskattas redan idag till minst 150 miljarder euro per år.

Men ännu en synpunkt utmärker sig extra mycket. Erkänt hormonstörande ämnen som bisfenol A, skulle inte längre anses skadliga.

En fullständigt oförsvarbar tankevurpa. Enbart det gör att förslaget måste betraktas som felaktigt.