Fridolins förlorade förtroende

Foto: Johan Nilsson/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-12-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det brukar sägas att politik är en förtroendebransch. Det är i så fall en bransch i kris. Det finns visserligen partiledare som det går bra för jämfört med övriga partiledare, Annie Lööf är enligt Novus senaste mätning den partiledare som flest svenskar har förtroende för.

I undersökningen har 33 procent sagt att de har förtroende för Annie Lööf, statsministern och ledaren för Sveriges största parti Stefan Löfven kommer på andra plats med 31 procent.

Men även för Sveriges mest förtroendeingivande politiker är det fler som säger sig har ganska eller mycket litet förtroende än som säger sig har ganska eller mycket stort förtroende.

Det låga förtroendet är inte självklart. I maj 2014 var det 44 procent som hade förtroende för Stefan Löfven och 45 procent för dåvarande statsministern och moderatledaren Fredriks Reinfeldt. Ännu tidigare, i december 2010, var det sex av tio som i undersökningen hade förtroende för Reinfeldt.

Politiker kan både vinna och förlora förtroende. Annie Lööfs förtroende är resultatet av ett långt arbete. I början av Lööfs partiledarperiod såg det inte så bra ut. Som lägst, i maj 2013, hade sju procent förtroende för centerledaren.

För andra har utvecklingen gått i motsatt riktning. I maj 2014 hade 36 procent förtroende för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, i dag är det ungefär en av tio som har förtroende för utbildningsministern.

Utvecklingen för de båda unga partiledarna kan vara värd att reflektera över. Annie Lööf visade på ledarskap i samband med debatten om partiets nya idéprogram.

Det som var en kris för partiet, blev ett avstamp för att ge en ideologisk stabilitet. När hon sedan slutade att säga att hon var tydlig och istället visade att hon och Centerpartiet inte bara var tydliga, utan också konsekventa och uthålliga, stärktes förtroendet.

Gustav Fridolin har däremot gått motsatt väg. Från maj 2014 till december 2015 halverades andelen som hade förtroende för Fridolin. I dag har det sjunkit ned till elva procent.

Den enda partiledare som har lägre förtroende är språkrörskollegan Isabella Lövin som till och med ligger under tio procent.

En mycket stor andel, 64 procent, har ganska eller mycket litet förtroende för Gustav Fridolin.

Det betyder att han är den partiledare som möts av mest misstro av alla, till och med av fler än Jimmie Åkesson.

Det är naturligtvis många faktorer som bidrar till förtroenderaset – men den tydligaste är ett mycket högt tonläge före valet om allt från kolbitar till asyl som förbyttes i en total brist på leverans och en totalvändning av asylpolitiken.

Förtroenderaset hade varit mindre allvarligt om partiet haft ett annat språkrör med större förtroende eller om partiet åtminstone legat klart över fyra procent.

Nu är Fridolin det sänke som kan dra Miljöpartiet ner under fyraprocentsspärren i nästa års val.