”Oacceptabelt lång”. Så beskriver Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl (C) den tid det i dagsläget tar för flyktingar att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
På gårdagens ekonomiska almedalsseminarium tillika rapportsläpp med Centerpartiet var Ådahl tydlig och allvarlig inför den integrationsutmaning Sverige nu står inför.
Centerpartiet lanserade under sin almedalsdag ett nytt jobbavdrag där en av ambitionerna är att underlätta för nyanlända att etablera sig.
Temat är angeläget. Såväl för Sveriges ekonomi som för människors sociala samvaro måste situationen med det växande utanförskapet tas tag i med ordentliga reformer som gör faktisk skillnad.
John Hassler, nyss avgången ordförande för Finanspolitiska rådet, deltog i det inledande panelsamtalet och fångade koncist in den väntande följden om inte trenden lyckas vändas. ”Även om flyktingmottagandet egentligen inte innebär ett statsfinansiellt hot handlar det om konsekvenserna av själva utanförskapet och möjligen även om välfärdsstaten”.
En ekonomisk reform som leder till lägre skattemässiga bördor, med generell och tydlig utformning, var huvudbudskapet från C under dagen.
I anslutning till det ekonomiska seminariet presenterades idén om det så kallade ingångsavdraget, ett avdragspaket som innebär sänkningar av arbetsgivaravgifter för alla nya på arbetsmarknaden.
Mer konkret skulle åtgärden innebära att arbetsgivaravgiften avskaffas för alla under arton år och att den under två år även uteblir för alla som inträder – eller återinträder – på arbetsmarknaden.
Detta sätt att ta sig an det rent krasst alltmer växande utanförskapet kan ses som en tydlig motpol till de riktade insatser i form av rena subventionsprogram som återkommande föreslås i integrationsdebatten.
Särskilt intressant är just avdragets generella utformning. Som partiledare Annie Lööf (C) formulerade det kan alltför riktade åtgärder ha stigmatiserande effekter.
Genom detta konsekventa och enhetliga upplägg minskar så känslan av att det rör sig om en annorlunda och rentav egen typ av arbete, något som givetvis kan vara psykologiskt avskräckande i sig.
När det gäller etableringsutmaningen för nyanlända har även förändringar på arbetsrättens och ingångslönernas områden en viktig roll att fylla och den typen av avdrag som igår presenterades blir ett bra komplement.
En utmaning därtill, av mer partipolitisk karaktär, kvarstår dock. Efter valet 2014 har de övriga tre allianspartierna alltmer kommit att överge tanken om lägre arbetsgivaravgifter med motiveringar i stil med att det inte säkert genererar tillräckligt många jobbtillfällen.
I den situation vi befinner oss i, med ett växande avstånd till arbetsmarknaden för en stor grupp, är den här typen av ekonomiska krafttag dock oerhört viktiga.
Förhoppningsvis kan denna nya, mer inkluderande, utformningen på arbetsgivaravgiften bli ett koncept som även övriga Alliansen inför valet kan skriva under på.