Genomskåda ryska spelet

Foto: Drago Prvulovic/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-07-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nyligen avslöjades det att rysk media lurat och utnyttjat förvaltningen på Gotland. Det ryska spelet om verkligheten är allvarligt och riskerna på sikt omfattande.

Häromveckan uppmärksammade Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hela Hälsingland, att den ryska statskontrollerade tv-kanalen NTV genom direkt lögnaktiga premisser utnyttjat en tjänsteman på Länsstyrelsen.

Till synes sades en intervju vid tillfället gå ut på frågor om naturreservat på ön, och tjänstemannen lämnade några allmänna kommentarer.

I det sedan sända inslaget var temat dock fullt ut säkerhetspolitiskt: andemeningen var i ryska kanalens program att Gotland nu militariseras och att NATO-alliansen ser Ryssland som hotfullt.

I gårdagens Gotlands Allehanda berättade chefen för Gotlandsgruppen på Försvarsmakten, Hans Håkansson, att även han blev uppsökt av den ryska reportern - och förekom i klippet som sändes tidigare i år.

I samband med sin publicering gav Patrik Oksanen, som är särskilt inriktad på säkerhetsfrågor, sin syn på situationen till P4 Gotland.

”Jag kan förstå att det finns en sedvanlig tjänstemannavilja att vara öppen, tillgänglig, ställa upp, svara på frågor och så vidare. Men det man måste komma ihåg det är att vi lever i en tid då man inte ska vara alltför naiv”.

Som Oksanen antyder är det naturligt att man är ovan vid situationer som dessa. Det är en ny realitet.

För ett år sedan spreds exempelvis ett falskt brev undertecknat försvarsminister Peter Hultqvist (S), där han hävdades ge uttryck för att tala uppskattande om ukrainska vapen.

Problemet med de ryska ambitionerna att lägga ut desillusionerande dimridåer är dock betydligt större än att enbart gälla enstaka incidenter.

I samma veva som Ryssland i allt större utsträckning har börjat föra en oberäknelig utrikespolitik har minst sagt desinformationsverksamheten intensifierats.

Förvillande budskap i syfte att skapa osäkerhet om den faktiska sanningen har blivit vanligare. Rysk desinformation sprids såväl i landet som riktat utåt.

Ofta har denna verksamhet, som vid det nu uppmärksammade fallet på Gotland, kommit att gälla just NATO-frågor och i Sveriges fall militära hållningar..

Desinformation behöver inte handla om att ens försöka övertyga, bara effekten att så tvivel och skapa politisk polarisering skulle innebära en vinst för Ryssland.

Lyckas försöken att splittra människor genom att spetsa till bilden av sanningen, om än bara något, kan det på sikt och på osakliga grunder äventyra människors syn på NATO. Och för den delen även synen på EU och USA.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har för Sveriges del ett viktigt ansvar att förebygga och motarbeta riskerna med de flitigt förekommande desinformationskampanjerna.

Efter att Styrelsen för psykologiskt försvar 2008 lades ned sitter nu denna stormyndighet med utmaningarna på sitt bord.

MSB utökar för närvarande. på uppdrag av regeringen, sitt arbete på området med bland annat sex nyanställningar, enligt Sveriges Radio.

I detta läge är det mer än välkommet. Frågan är däremot om en något utökad personalstyrka mot desinformation verkligen är tillräckligt.