Gör upp om polisen

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2017-04-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var kanske inte helt oväntat att det skulle komma ett S-utspel om fler poliser på S-kongressen efter det som hände i Stockholm i fredags.

Temat för den var ju för övrigt ”Trygghet i en ny tid\". Visserligen hade man tidigare flaggat för mer resurser till polisen – bland annat 700 miljoner extra för innevarande år. Men i takt med att de andra partierna – utom V och MP – kom med sina bud var nog egen budgivning ofrånkomlig.

Nu är frågan om fler ”polisanställda” inte helt enkel även om man inrättar två nya polisutbildningar. Det ska rekryteras också. Inte bara nya för de som går i pension. Duktiga poliser får betydligt bättre betalt för att bli säkerhetschefer i kommuner eller företag. Inklusive privata säkerhetsbolag. Arbetsmiljön är säkert en helt annan också.

”Vill regeringen se fler poliser så måste man göra yrket mer attraktivt. Då är lönen det enskilt viktigaste. Det tycker jag också regeringen insett i och med att de tydligt nu säger att det krävs satsningar på polisprofessionen”, sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT (11/4).

Rikspolischefen Dan Eliasson tror att en sådan satsning ska bli möjlig ”efter satsningen från regeringen”. Men i den frågan passar inrikesminister Anders Ygeman: ”Lön ska sättas mellan arbetsmarknadens parter”, enligt honom.

Att regeringen och riksdagen genom lärarlönelyftet gjorde just det, höjde lönerna för en yrkesgrupp, beskrivs som ett undantag. Men i det fallet var det ett ordentligt ingrepp i den fria lönebildningen eftersom lärarnas arbetsgivarmotpart – Sveriges kommuner och landsting, SKL – också förhandlar med sjuksköterskor, undersköterskor och en lång rad andra offentliganställda grupper. Och för dem blev det inga extra pengar. För polisen är det enklare – staten är arbetsgivare.

Nu är det inte bara patrullerande poliser som behövs. Det behövs också it-experter som utreder it-brott. Det behövs ekonomer som utreder ekobrott. Och då är det troligtvis mer effektivt att anställa it-specialister och duktiga ekonomer som sen ges adekvat polisutbildning om så behövs och inte skola om poliser och skicka dem på it- eller ekonomiutbildningar som i dag ofta sker. Men då får man också betala.

Polisfrågan torde med S-utspelet vara desarmerad, åtminstone för ett tag. Det borde dessutom vara en fråga som man i lugn och ro borde kunna sy ihop över partigränserna. Det finns ingen anledning att gräva skyttegravar i den frågan.

Likaså borde det vara självklart att allianspartierna går till det möte som regeringen kallat till efter påsk för att prata om behovet av nya politiska beslut för att motverka terrorismen.

Och det utan att hemfalla åt populism. Frågan är för viktig. Och det är nog så att en majoritet av svenska folket tycker att det här är en fråga som ska hanteras ansvarsfullt. För den är inte enkel. Så gör upp.