Som Gotlands Tidningar igår kunde berätta är glädjande nog nu fler bryggerier på väg att etablera sig. Burgsviks bryggeri har under en tid planerat verksamhet och tanken är att redan i september lansera en första ölprodukt. Även i Slite vankas ny ölverksamhet då mikrobryggeriet Snausarve även de i höst startar produktion, med tillhörande krog.
Det är bra för Gotland att intresse för att för att bedriva och etablera denna verksamhet finns.
Såväl för turismnäringen som för den gotländska kulturen i sig har deras förekomst ett starkt värde.
För att den gotländska näringsverksamheten ska kunna nå sin fulla potential krävs dock tydliga regelförenklingar på det alkoholpolitiska området. Så kallad gårdsförsäljning vore en första, välkommen åtgärd.
I praktiken skulle gårdsförsäljning innebära att lokala dryckesproducenter runt om i landet i samband med besök på anläggningen tillåts sälja från sitt dryckessortiment direkt till privatpersoner.
Med andra ord möjligheten till ett praktiskt och upplevningsförhöjande inslag vid de rundturer och besök som ofta arrangeras för turister.
Det politiska spelet kring gårdsförsäljning var häromåret en stor fråga. Frågan låg på dåvarande alliansregeringens bord och man lät tillsätta en utredning i frågan, med folkhälsominister Maria Larsson (Kd) som ansvarigt statsråd.
I den statliga utredning som för sex år sedan så släpptes konstaterades redan i sammanfattningen att inga hot mot vare sig svensk alkohollagstiftning eller folkhälsa borde vara att vänta vid ett införande.
Utredaren föreslog inköpskvoter för varje besökande privatperson i form av ”en liter spritdryck, tre liter vin eller andra jästa alkoholdrycker
eller fem liter starköl”.
Inga stormängder var det således tal om och i premissen ingick även att inköpet behövde göras i samband med en faktisk aktivitet hos producentanläggningen.
Ändå lät regeringen, med Kristdemokraterna och Liberalerna i spetsen, stänga dörren.
Efter mottagen utredning uttryckte Maria Larsson till Sveriges Radio att ”det skulle vara väldigt svårt att göra det utifrån det vi hittills har sett” och som orden närmast utlovade var heller ingen proposition på området därefter att vänta.
Frågan ser politiskt ut att ha svalnat av och förhoppningar om att den nuvarande rödgröna regeringen skulle se till vikten av gårdsförsäljning för att utveckla god kultur på landsbygden vore naiva.
Hoppet står till nästa borgerliga regering ,som förhoppningsvis tillträder 2018.
Sist det begav sig var både Centerpartiet och Moderaterna tydliga. Frågan är alltså om Liberalerna och Kristdemokraterna inför nästa mandatperiod ser saken ur ett nyktrare perspektiv.