Inget uppnått bredbandsmål

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2015-05-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bredband för alla, har gång på gång visat sig halta betänkligt i vissa kommuner. Utbyggnaden av bredbandsnätet är något som inte enbart kommunerna kan ansvara för, utan Svenska stadsnätsföreningen menar på DN Debatt 10/5 att regeringen inte kan slippa undan så här lätt. Denna behöver skjuta till resurser och påskynda digitaliseringen eftersom Sverige halkar efter andra länder under tiden.

Precis som Svenska Stadsnätsföreningen anser, så har Sverige ett it-politiskt mål. Ett mål som vi i nuläget har en bra bit kvar till att nå – vi ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Tyvärr är glappet gentemot exempelvis Finland stort. Vi har dock alla förutsättningar för att gå om och inta ledarpositionen. Sverige har sedan länge stark representation inom it, och exempel på företagsframgångar har vi dessutom flera att kunna lyfta fram. Men som sagt, vi kan bättre. Mycket bättre, ska tilläggas.

Särskilt med tanke på att det i dagsläget enbart är 4 av 10 kommuner som erbjuder enklare e-tjänster. Tilläggas bör också att det vore lite väl förmätet att hoppas på att kommunerna ensamma ska kunna lyfta Sverige.

Centerpartiet har som pådrivande parti lyckats få igång en massiv utbyggnad med bredband genom fibernät. Partiet har lyssnat av behoven väl, och särskilt glesbygden har på många håll i landet äntligen kunnat få uppkoppling mot internet. Att detta är viktigt är kanske inte alltid så lätt att förstå i en storstad där internet tas för givet, men bortanför det urbana samhället pågår det som bekant också ett liv, om än i mindre skala än i storstaden.

Samma behov av kommunikation och bredband finns där, och inte minst företag behöver tillförlitlig uppkoppling för att kunna finnas till. Till detta kommer också att det är omöjligt för många boende utanför städer att kunna få tillgång till kontanter. Detta eftersom bankkontoren, det vill säga om dessa finns kvar, numera av både kontanthanteringskostnader och rånrisk, inte längre tillhandahåller kontanter.

Digitaliseringen har gjort att allt fler bankkunder använder olika betalningstjänster på internet, och utvecklingen för dessa möjliggör för att allt fler ska få tillgång till dem. Men för att digitaliseringen ska fungera fullt ut behöver utbyggnaden av fibernätet fortsättas. Kommunerna gör sitt yttersta för att även glesbygden ska få fibernät, men fortfarande, vilket Svenska Stadsnätsföreningen så tydligt kunnat visa genom en undersökning, tar regeringen inte frågan på allvar.

Den verkar istället vara nöjd med att fibertillgången i landet är helt absurt fördelad. Att 94 procent i Sundbyberg kan använda fiberbredband men enbart 3 procent i Hörby kommun, borde minst sagt orsaka panik hos regeringen. Ytterligare betyg på regeringens uteblivna insatser kommer från ledande kommunpolitiker och tjänstemän som är uppenbart missnöjda. 64 procent anser att regeringen underpresterar och därför inte uppnår det statliga bredbandsmålet.

Med tanke på att satsningen ska göra det möjligt att leva och arbeta i hela landet, vore det på tiden om väljarna sa ifrån. IT-minister Mehmet Kaplan (MP) kanske tar frågan på större allvar då. 40 miljarder kronor som kostnaden beräknats bli för att uppnå målet, är ingen rimlig summa för vare sig kommun eller marknad att stå för.