LO har både fel och rätt om lön

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-02-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LO:s årliga granskning av ”maktelitens löner”, har en del märkliga antaganden men att diskutera lönesättning från ett individperspektiv är definitivt önskvärt.

I onsdags släppte LO sin årliga ”kartläggning” och granskning av löneskillnader mellan bland annat ”arbetare” och vd:ar i Sverige.

De använder den i vanlig ordning för att förfasa sig över hur mycket mer vissa personer tjänar än andra.

Det finns flera märkliga antaganden i den här typen av retorik. Som att det skulle finnas någon av Gud skapad ”rätt” lön. Vem skulle bestämma en sådan? Finns det något kanoniskt facit på den korrekta löneskillnaden mellan person A och B?

En lön sätts utifrån vad någon är beredd att betala, precis som allt annat. Idén att en lön är rätt eller fel är ungefär lika irrelevant som att priset på en viss vara skulle vara det.

Är det orimligt att en viss vd har 100 000 kronor i månaden i lön? Det beror väl helt på om någon annan är beredd att betala det?

Innebär det att det är fel av LO att uppmärksamma att det finns löneskillnader? Så klart inte, de får gärna påpeka detta. Särskilt om det får människor att tänka till kring vilket värde de skapar på sin arbetsplats och vad det innebär i lön.

Fler personer borde också fundera på om de är nöjda med sin lön och varför vissa har högre lön än andra.

Rimligen borde alla eventuella skillnader bero på olika arbetsinsatser, om så inte är fallet borde man protestera. Lönetariffer, när löner skrivs upp automatiskt för att en person har varit på en arbetsplats en viss tid borde exempelvis fasas ut eftersom det är ett dåligt sätt att mäta prestation på.

På samma vis borde en chefs högre lön väcka tankar, om det större ansvaret är något som motsvarar den högre lönen.

Det skulle kunna få fler att bli mer motiverade att arbeta hårdare själva, om det faktiskt finns en belöning på andra sidan.

Generellt borde svenskar, även de med låg lön, uppmuntra mer individuell lönesättning. Mer individuell prövning och mer belöning för den som kämpar hårdare.

Och ytterst, att värdera sitt eget arbete, att känna självförtroende i sin bedömning av den egna arbetsförmågan. Betalar din arbetsplats för låg lön? Starta eget och visa att du kan göra jobbet bättre själv.

Problemet med LO:s vinkel på skillnaden mellan löner är att den inte uppmanar till något av detta, inte individuell lönesättning, inte större personligt ansvar, inte att fler vuxna människor tar makten över sin inkomst.

De anser att lösningen är att staten sätter någon sorts objektiv måttstock och sedan centralt bestämmer andras löner och pressar ihop skillnaden.

Det lär knappast skapa mer rättvisa, ansvar och lönekarriärer. Snarare skulle det ge allt för mycket makt till politikerna.

Och de är inte de bästa att avgöra vad vi ska få tjäna.